"Руснаците ни се надсмиват", каза един проницателен френски наблюдател след неуспешно проведения американски морски десант в Португалия.

Редица военни коли затънаха в пясъка по време на ученията на НАТО Trident-Juncture-2015, обявени от НАТО за "най-амбициозното  учение за повече от десетилетие". Първоначалната му цел бе да изпрати сигнал до руския президент Владимир Путин. Фиаското мина неотразено в американските медии, но бе забелязано от европейската и руската преса.

Какъв сигнал изпращаме на Москва? Разбира ли администрацията на Обама, че Испания, Португалия и Италия няма да бъдат фронтова линия на военен сблъсък с Русия?

А едва хилядата войници, изпратени да защитават балтийските държави?

Знае ли администрацията на Обама, че по време на едно от краткотрайните внезапни руски учения през юли 2013 г. Москва придвижи 160 000 войници в просторите на Сибир? Това е седем пъти повече от въоръжените сили на Литва, Латвия и Естония, взети заедно. Успехът на руските внезапни учения се видя, когато руски експедиционен корпус изведнъж изникна в Сирия, като изненада Запада.

1000 американски войници по време на Студената война може да са били възпираща сила, служеща като "ядрено прикритие". Но президентът Обама позволи на американската сдържаща ядрена сила да закърнее. Ядреният арсенал на САЩ е от времето на президента Рейгън и отпреди това. Той не е модернизиран и дори не се поддържа както трябва, за да възпира новите поколения руски и китайски модерни ядрени ракети.

Например американските тактически ядрени оръжия бяха намалени до неколкостотин стари тежки бомби, складирани в Германия, докато Русия има най-малко 3000 и може би поне 20 000 тактически ядрени оръжия. Твърди се, че много от тях са високо технологични ядрени оръжия от трето поколение - такива като "чистите" ядрени оръжия за бойното поле, които не изпускат радиоактивни материали и не причиняват други нежелани странични ефекти, усъвършенствани неутрони бойн глави и електромагнитни импулсни супероръжия, които нямат аналог в наследството, останало от американската ядрена възпираща сила.

Днес 1000 американски войници в Литва не са толкова сдържаща сила, колкото изкушение за Москва. Това са 1000 потенциални военнопленници, които ще служат за заложници, ако Русия превземе Балтика.

Какво послание изпращаме на Русия, Китай, Северна Корея, Иран, "Даеш" и "Ал Кайда", когато:

- отговорът на президента Обама на терористичната атака в Сан Бернардино е засилване на контрола върху оръжията?

- отговорът на Обама на атентатите в Париж е среща за климатичните промени?

- драконовските орязвания на бюджета за отбрана намаляват способността и готовността на американските въоръжени сили в много критични сфери до най-ниското им равнище от времето преди Втората световна война?

- 18-месечната война на президента срещу "Даеш" не успява да постигне никакви видими резултати?

- военното министерство харчи 500 милиона долара, за да обучава едва четирима или петима бунтовници на война срещу диктатора Башар Асад?

- "ръководството в сянка" от страна на Обама по време на неговата либийска война създаде още едно убежище за терористи?

- военната култура се използва като социален експеримент за правата на гейовете и равноправието между половете?

Сигналът е за лошите, поради което те стават по-агресивни.

Републиканците, демократите и всички американци, които искат Обама да предприеме по-твърдо поведение, като изпрати повече войски в Близкия изток, изправи се срещу Москва в Украйна и отправи предизвикателство срещу Китай в Южнокитайско море, трябва да получат сигнала. Президентът и неговият екип за национална сигурност са "Бандата, която не може да стреля точно". И след близо осем години управление на Обама некомпетентността плъзна като тумор сред всички американски институции за национална сигурност.

Ако САЩ влязат във война под ръководството на екипа на Обама, ние ще загубим

Американците, които са дълбоко загрижени за националната сигурност, трябва да изтраят по-нататъшен упадък на американските сила и влияние и световния подем на тероризма и тиранията, докато в Белия дом не влезе нов екип. В това време Конгресът и независимите мозъчни тръстове трябва да започнат да изготвят още отсега планове за този преход, да имат готови закони и програми, готови бързо да възстановят американската сила и способност след Обама, за да надживеят задълбочаващата се световна криза, която е наследство от него.

---------

*  Авторът е изпълнителен директор на американска работна група по електромагнитните импулсни оръжия за националната и вътрешна сигурност. Препечатваме коментара му от консервативния вестник "Вашингтон таймс".