Все още обвиняемият по едно от делата от т.нар. „Октопод“ Алексей Петров се намеси в скандала между председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и депутата от ДПС Делян Пеевски.

Петров използва отново агенция ПИК, чрез която и Пеевски прави своите изявления, когато иска да каже нещо. Бившият съветник в ДАНС, популярен още като Трактора, бе замесен още вчера в скандала от Пенгезов. Съдията каза, че по времето на предишното правителство му е бил оказван натиск от вицепремиера и министър на вътрешните работи.

"Цветанов неистово искаше Алексей Петров да бъде арестуван. Трактори, Октоподи, тези хора не съм ги виждал на живо. Това искаше Цветанов".

Това според Алексей Петров било доказателство, че процесите срещу него са политически. Пенгезов каза още, че бил притискан от Делян Пеевски как да решава дела.

"Започвам да се съмнявам в това всемогъщество на този човек! Няма да се учудя, ако поредните адвокати са се явявали при Пенгезов от негово име, за да си решават личните казуси", коментира Петров.

На въпрос какво очаквал да се случи, ако Пеевски е бил останал председател на ДАНС, Алексей Петров е конкретен:

"Имам дълбоки лични причини да не съм фен на този човек. Но изниква въпросът дали до момента нямаше да бъдат ликвидирани контрабандните канали, които бяха създадени по времето на Цветанов, които не само още действат, но има твърдения, че чрез тях са финансирани част от протестите в София. Пеевски видимо показваше кураж за подобни действия, включително и от трибуната на парламента. Все пак 1 млрд. повече в бюджета щеше да бъде добре! Как мислите Вие?"

По времето, когато Цветан Цветанов атакуваше Алексей Петров, бившият вътрешен министър и Делян Пеевски бяха близки, срещали са се над 40 пъти в кабинета на министъра, а в медиите на депутата от ДПС за Цветанов не се появяваше никаква критика.

Делян Пеевски е на второ място в листата на ДПС за Европейския парламент и според всички прогнози няма да има проблем с избирането си. Вчера той зададе риторичния въпрос:

"Ще ми отговори ли някой от моите критици и съдници каква е моята вина? В това, че бях избран за началник на ДАНС и се отказах още на следващия ден доброволно ли? Или пък в това, че вестниците, които доскоро принадлежаха на моето семейство разобличаваха далаверите на кръга "Капитал" и президента Росен Плевнелиев. В това ли е моята историческа вина пред българският народ?"

Отговор дойде само от „Протестна мрежа“, която внесе сигнал в прокуратурата за „организирана престъпна група“ срещу Делян Пеевски, новия политик Николай Бареков и банкера Цветан Василев.

Г-н Пеевски, вчера попитахте каква е Вашата историческа вина. Ние от Протестна мрежа знаем и чакаме прокуратурата да се произнесе. Постъпете като юрист и следовател, а не като обвиняем, какъвто все още не сте".

Отговорът е подписан с „Без уважение“.