Макар че днес Етичната комисия на Висшия съдебен съвет се събра, тя не е коментирала писмо срещу председателя на ВКС Лозан Панов, получено до членовете на Съвета.

Става въпрос за организацията "План Б", според която Панов е нарушил етичния кодекс с изказването си на годишнината от създаването на Върховния касационен съд.

ВИЖТЕ РЕЧТА НА ЛОЗАН ПАНОВ "СТИГА ВЕЧЕ ТОЛКОВА!"

В Кодекса за етично поведение на българските магистрати, точка 9.2 е записано: „Магистратът не участва по какъвто и да е начин в партийно-политическа дейност и не се намесва в политически или бизнес среди на влияние“, напомниха на 17 декември от "План Б". Според сезиралите Висшия съдебен съвет Панов е участвал в партийно-политическата дейност или в бизнес средите на влияние с думите си:

"Ако българската олигархия си има държава, то тогава всеки опит властта да бъде върната в ръцете на гражданите наистина може да се нарече преврат. Това е система, която е вербувала големи човешки и материални ресурси в изграждането на добре действаща машина, която умело си служи със службите, медиите, икономиката, политиката и, разбира се, със съдебната система"

От движението напомняха в писмото си до Панов и ВСС, че:

В качеството Ви на Председател на ВКС Вие можете да влияете върху тълкувателната дейност на колегиите и на Пленума на ВКС...

Какво би се случило при парламентарна криза и неработещ парламент, ако под влиянието на Председателя на ВКС се приемат тълкувателни решения и се променят или подменят законодателните актове?!

Какви ще са последствията, ако законите се дописват в полза на интересите на един лабилен човек?

Какво дава право на Председателя на ВКС да твърди, че Република България е държава на олигархията? Къде са доказателствата? Защо си позволява да петни името на държавата?

Повече от опасно е Председателят на най-вишата съдебна институция да отправя голословни твърдения, че съдебната система не е справедлива, че обществото не й вярва, че партиите не представляват гражданите, че органите на реда не защитават същите тези граждани...

Вие, г-н Панов, разрушихте крехкото доверие на българските граждани в българския съд като сричахте политическа декларация...

Точно 20 будни младежи от организацията се събраха същия ден преди заседанието на Съвета, за да подкрепят стабилността в работата на ВСС с надписи като "Лизан Пантоф". Имаше дори творчески полет на въобръщението с нещо като акростих:

Зависим

Лабилен

Опасен,... ама без стих.

Единственото им разпознаваемо лице - Любена Павлова, признава пред собствения им сайт, че "от близо половин година" се е отдала на каузата, че я води единствено "непоносимостта ми към корупцията" и че ги финансират "роднини и близки".

Затова пък сравнително младата организация се радва на трепетно внимание от определен кръг сайтове.

В четвъртък Павлова каза пред няколкото медии, които проявиха интерес, че искат оставка на Панов и нищо по-малко. Това пише и в споменатото отворено писмо, в което поставят на съдията ултиматум да се оттегли до 11 януари. Също така от "План Б" му съобщават, че е зависим и лабилен, защото когато преди избора му за председател на ВКС го блъсна кола, той се отказа, а после все пак се върна в надпреварата.

Охраната на мероприятието в четвъртък, в което освен кръглият брой участници - точно 20, се набиваше на око и твърде крехката им възраст като за задълбочените им юридически познания, включваше 6 (шест) патрулки на СДВР. Пет от колите пазеха на ул. Екз. Йосиф", а една - на пряката "Княз Борис I". Нямаше нито една на близкото 3-то РПУ, под чиито район е ВСС.

Ще, не ще, Съветът трябва да се занимае със сигнала, поне като го обсъди. Това ще стане на следващото заседание на Комисия професионална етика и превенция на корупцията - именно на 11 януари.

Председател на Етичната комисия е Ясен Тодоров от ВСС, отявлен опонент на бившия министър Христо Иванов. Сред членовете са Васил Петров - по-известен като бащата на жената, от която Пеевски има дете, Галя Георгиева, която завчера настояваше съветът да впише, че "задължава" да му се яви Калоян Топалов (шеф на СГС и един от протестиращите съдии, б.р.), Димитър Узунов (който според "онези" записи е "човекът на Бойко, б.р.), Румен Боев от прокурорската квота и др.

Макар че не намерихме кой да ни отговори, ако дойде идентичен сигнал примерно срещу главния прокурор, кой ще се сезира и при какъв ред. Чисто теоретично.