ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ 

Май няма да е бяла, а зелена, но все пак – Коледа е. Вероятно трябва да сърдим на глобалното затопляне, тоест на себе си – докато се радваме на по-ниските сметки за парно.

Тази година слънцето грее, но София не грее в празнична премяна, а нощем тъне в мрак. От общината са отделили половин милион лева за празнична украса и тръгваме да й се порадваме. Бул. „Витоша“ не е окичен със светещи гирлянди. Между „Солунска“ и „Патриарха“ има няколко имитации на светещи дръвчета – нищо общо с електро-пластмасовите японски вишни, призоваващи „Виж ни!“. Дали общината не си затяга колана, за да ни вдигне догодина данъците с по-малко? Да се надяваме, че да – Коледа е.

img_3974.jpeg

Коледният базар в Градската градина затвори врати още в понеделник, но елхата остана.

Пред Народното събрание няма Коледно дърво, но пред Народния театър една фирма е украсила пространството със светещи конуси, топки и елени, а на върха на най-високия конус-елха, вместо ангел или звезда, стои фирмения знак. Но ние го заличихме от снимките, нас няма продуктово позициониране – все пак Коледа е.

Светеща градинка пред Народния театър

Най-голямата, истинска, посадена и украсена столична елха е пред хотел Рила. На върха й, по стара общинска традиция, една червена петолъчка цепи мрака. Но догодина общинската елха вече щяла да бъде в обновения парк на НДК. Ако не намерят подходящо дърво, могат да окичат с мигащи цветни лампички паметника „1300 години България“ – така ще влезе в постмодерността. А дали ще успеят да обновят парка? Да се надяваме, все пак – Коледа е.

На пазара „Георги Кирков“ са пуснали евтини портокали – наистина е Коледа, но няма никакви опашки – значи има напредък! На пазара има също и елхички, а на една от тях видях най-хубавите украшения, за които може да си мечтае една елха – две врабчета.

На пазара малките елхички са по пет лева.

На пазара малките елхички са по пет лева.

Но стига сме се оплаквали – да не забравяме, че по света има ужасно много хора с истински проблеми – например около 60 милиона не могат да се приберат по домовете си… и нека се опитаме през следващата година да бъдем поне малко по-добри – все пак Коледа е.

„Дръвчетата“ по „Витошка“

img_3990.jpeg

Коледният базар в Градската градина създаваше настроение за много хора, но затвори врати още на 20 декември.

"Площад Славейков"