Коледната елха в Ню Йорк всяка година се пали с пищно тържество на "Рокфелер Плаза". Тази година там пяха Андреа Бочели, Стинг, Мери Джей Блайдж. Лампичките по елхата са 45 000 и украсяват увенчаното с блестяща кристална звезда 80-годишно 24-метрово дърво. 

Традицията на коледните елхи на "Рокфелер Плаза" датира от началото на 30-те години на 20 в. Работниците, строящи сградата на Рокфелер център, сложили празничното дърво на самата строителна площадка през 1931 г. А първата церемония по официално запалване на светлинните гирлянди на елхата е през 1933 г.

Решихме от първа ръка да проверим как изглежда Ню Йорк по Коледа. ВАЛЕНТИН МАРИНОВ посети няколко емблематични места в Манхатън.

В "Брайънт парк" има коледен базар. Продават се сувенири и ръчно направени неща на доста солени цени. Там има и пързалка. Заради топлото време там, на "Рокфелер център" и на пързалката между хотел "Плаза" и "Сентръл парк" често има прекъсвания, за да се чисти водата от леда.
Друга гледна точка към "Брайънт парк".
"Емпайър стейт билдинг" през нощта. Свети в коледни цветове - зелено и червено.
Между Пето и Шесто авеню има цялостна празнична композиция.

Ето я и елхата пред "Рокфелер център". Запалването на нейните светлини се отбелязва доста шумно. Украсеното коледно дърво е приятна гледка, но не е много впечатляващо.

"Ангели", които свирят, по-малки дървета, на алея, която отвежда към Пето авеню.

 

Празничният дух е обхванал и една емблематична за Ню Йорк скулптури. Тя изобразява работници, които седят на една колона, високо в небето. 
Изглед от небостъргача на Рокфелер към Емпайър стейт билдинг и новата кула Фрийдъм тауър, която е в даунтауна. От Top of the rock, както се казва мястото, се разкрива като на длан целия град.
Топката, която се издига всяка година на Нова година в Ню Йорк - на "Тайм скуеър". 
Отброяване на дните до настъпването на 2016 г.
 Върху топката, която непрекъснато се променя цветовете още пише 2015, разбира се. Текат последните приготовления за новогодишната нощ.