Александър Кьосев

Глупостта е човешка работа, твърде човешка. По хората ходи, както казва нашенския ницшеанец. Напоследък е тръгнала по родните „леви“ защитници на свободата на словото, които подкрепят „Деконструкция“ във Facebook, даже страница са създали. Само че в тази страница пише, цитирам, извинете: 
"Добре е да изискаме хигиена в тази група, по-конкретно за дежурните 24 часа в денонощието хейтъри. Явно не е станало ясно, това тук е група, в която идеята е да се съберат хората, които подкрепят предаването, слушат го и то ще им липсва в ефира на Националното радио. За всички останали е цялото друго фейсбук пространство извън тази група, където имат възможност да се изказват и да изливат емоциите си. В началото си мислех, че това е ясно, но очевидно трябва да се каже. Сега няма "Деконструкция", а хейтърите пак търсят нейната територия, предназначена за феновете на предаването".

Но нима, волжки българи, със същите аргументи не беше свален Волгин от национален ефир? Че националното радио също е предназначено, само че не за подкрепа на Волгин, а за друго - за плурализъм на гледните точки, които организаторът на едно предаване е длъжен да осигурява? Казваме точно като вас - за всички нелуралисти е предоставено цялото останало медийно пространство, включително и Facebook, вестниците не Пеевски или луксозни гадости като А-Specto. Свободата на словото не е свързана с конкретна медия, например с националното радио - следователно никой нищо не ви е забранявал, говорете си. 

Но политиката на една национална медия е такава и трябва да бъде такава, че тя по презумпция не бива да търпи еднопартийни хейтъри, които канят само и единствено други същопартийни хейтъри. Все едно дали говорят вляво или вдясно, нагоре или надолу, към Волга или към Мисисипи. Тази презумпция пряко произтича от закона и се дължи на финансирането на тази обществена медия от данъкоплатци с разнообразна боя: като слушатели те имат право да очакват разнообразие на гледните точки: това е условие за свободата.

Така че говорете си, хейтъри и бурлаци, където и каквото си искате, имате пълна свобода на словото, цялото публично пространство, без обществено финансираните медии, е ваше. Та вие и без това си го правите. 
В обществените медии също може да говорите - но заедно с други, които няма да ви мълчат.

Коментарът е от фейсбук-страницата на автора. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z