Общинският съвет на Свиленград е приел в последния работен ден преди Коледа декларация срещу намерението на правителството да закрие митница „Свиленград“, предаде БНР. На 13 декември 33-ма митничари бяха арестувани на пункта „Капитан Андреево“ на границата с Турция заради корупция. Три дни по-късно правителството публикува проект за промени в правилника на Агенция „Митници“, според който митница „Свиленград“ ще бъде закрита.

13 от общо 21 общински съветници са подкрепили декларацията, според която „готвената централизация на администрацията няма да спре корупцията. Това може да стане единствено, ако се стигне до поръчителите и покровителите на каналите, тъй като организацията им не е по силите на отделни митничари".

СВИЛЕНГРАД - ГРАД БЕЗ ПОЛИТИЧЕСКИ РАЗЛИЧИЯ

Всички съветници без осмината от ГЕРБ настояват финансовото министерство "да задължи ведомството на Ваньо Танов да извърши всички необходими действия, които да превърнат Митница Свиленград в съвременна европейска структура".

Намерението на правителството е пунктът „Капитан Андреево“ да премине към бургаската митница, а 40 служители от Свиленград да бъдат преназначени към централното управление в София.

Според председателя на Общинския съвет в Свиленград Никола Динков, "най-големият сухопътен пункт на Европа „Капитан Андреево" спира преминаването на големи пратки с наркотици и се предотвратяват много нарушения".

Независимият общински съветник Живко Желев пък вече събира подписи за организиране на протести и блокада на граничния пункт „Капитан Андреево".

СВИЛЕНГРАДСКАТА МИТНИЦА ТЪРСИ ТАЛАНТ

АРЕСТУВАН И ПОСЛЕ ОНЕВИНЕН СТАВА ШЕФ НА МИТНИЦА-СВИЛЕНГРАД