Следва ли всеки китаец партийната линия? Изпълнява ли заръките на комунистическите лидери? Чете ли чужди сайтове или само родните, контролирани от държавата агенции? И най-важното - как можем да го накараме да прави това?

Просто, отговорили са група програмисти - превърнете го в игра.

Така се е родил новият социален инструмент Sesame Credit, който ще следи колко добър гражданин е всеки китаец, разказва британският в. "Индепендънт".

Системата е тръгнала с малки стъпки - засега използва данни от социалните мрежи и от историята на онлайн пазаруването. Работи и с мобилни телефони, и с компютри, разбира се

Ако споделиш снимка от площад Тянанмън или пък линк към история за скорошния колапс на стоковата борса, кредитът ти спада. Ако споделиш линк от държавната агенция Синхуа за това как икономиката расте, се качва.

Ако купуваш онлайн ценни неща - според партията - като работни обувки, земеделски продукти, кредитът ти се качва. Ако си купуваш японски или корейски филми - спада.

Най-страшното е, че думата "кредит" не е случайна. Резултатите от употребата на програмата ще се отразяват на реалния свят.

Ако имаш висок кредит, това може да ти улесни уреждането на разрешително за пътуване извън страната или пък взимането на заем. Ако е нисък, може да ви се намали интернет скоростта или да се ограничи, може дори да нямате достъп до по-добра работа или повишение.

Системата ще се опитва и да контролира с кого общувате - ако имате приятели с много нисък рейтинг, и вашият ще спада.

Засега кредитните рейтинги и използването на програмата са доброволни, но се предвижда да станат задължителни до 2020 г.

Може би най-страшното е, че програмата вече се възприема като игра. Според онлайн изданието Quartz, китайците вече споделят своя рейтинг в местния вариант на Туитър, Weibo, и се състезават кой ще има по-висок резултат.

Документи от Държавния съвет на Китай предупреждават че новата система ще награждава тези, които докладват за действия, които нарушават "великото доверие".