НИЯ КАРАДЖОВА

Тричленен състав на Върховния административен съд най-неочаквано подкрепи протежето на Величко Адамов – проф. Теодора Димитрова, по една от жалбите й. В нея Димитрова се жалва, че просветното министерство е назначило служебен ректор на университета, въпреки че тя е била легитимно избрана в този момент. В понеделник съдът е излязъл с решение, което отменя тази заповед за назначение  на временен ректор и задължава проф. Тодор Танев да заплати на Димитрова 510 лева разноски по делото. Това обаче може да бъде обжалвано пред петчленния състав на ВАС в 14-дневен срок. Все още не е ясно какво ще предприеме МОН. 

РАЗСЛЕДВАНЕ СРЕЩУ ВЕЛИЧКО АДАМОВ: КАК УЧЕБНИК ОТ 2 ЛЕВА СТАВА 50?

Драмата започна в края на май, когато Общото събрание на Стопанската академия избра Димитрова за ректор. След това преподаватели внесоха в районния съд жалба, че то е нелегитимно. Съдът я потвърди и на тази база образователният министър издаде на 3 юни заповед, с която назначава временен ректор – преподавателя от вуза проф. Иван Върбанов. Към момента неговият шестмесечен мандат вече е изтекъл и той е заменен от втори поред служебен ректор.

Това решение поставя свищовската академия в съдебен капан, защото не е ясно какво става с документите, подписани от Върбанов, ако съдът е отменил неговото назначение. В същото време все още се чака окончателното произнасяне на съда по въпроса дали Общото събрание, избрало Димитрова, е легитимно. Ако се окаже, че не е, може да се получи парадокса, че в периода от юни до декември Стопанската академия не е имала нито един легитимен ръководител.