НИЯ КАРАДЖОВА

Ако новите учебници не бъдат готови в срок, децата могат да започнат учебната година по старите. Това заяви просветният министър Тодор Танев по повод конкурсите за нови учебници в първи и пети клас. От идната учебна година за тях влиза в сила новият училищен закон и съответно нови програми.

Според Танев помагалата ще бъдат готови в срок и децата няма да започнат "без буквари", но ако поради отпечатването нещата се забавят, няма причини да се започне по стари учебници, но "с нови програми". Най-драстична промяна има в програмите по история за пети клас, където е свален материал от седми. Доскоро децата учеха българска история в пети клас, а вече ще учат праистория и античност. Според Танев обаче не е проблем петокласниците да започнат годината по учебници за седми клас, като министерството щяло да раздаде "инструкции" кои части от учебника да се ползват.

Според издатели обаче учебниците са писани като за две години по-големи деца, с повече термини и нови понятия и вероятно ще затруднят петокласниците. Танев уточни, че издателите ще имат седемдневен срок за написване на учебниците. След това обаче трябва да бъде направено оценяване, което е на два етапа, и едва тогава помагалата ще бъдат отпечатани.

Според издатели нормалните срокове за качествен учебник са две години, затова има реална опасност сега отново да се появят учебници с "бисери".