Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви пред БНР намерения за създаване на нов проект през тази година.

"2016 ще бъде година, в която българската десница ще изгради нов, много по-единен, много по-смел и по-амбициозен проект. Винаги съм бил човек на отворените врати. Но всяко смело движение към промяна винаги тръгва от индивидуални решения. По-смелите винаги задават посоката, така беше и когато създадохме Реформаторския блок през 2013 г. В първите дни обикновено сме сами. Всички други идват след това и се молят да ги приемем", заяви Кънев.

Той коментира и призива на вицепремиера и лидер на ДБГ Меглена Кунева към ДСБ да преосмислят решението си за излизане в опозиция и да се върнат във властта.

КУНЕВА: ДСБ СБЪРКА, ДА СЕ ПОПРАВИ

"Слушах доста внимателно тези призиви. Бяха отвъд рамките на добрия тон и няма да ги коментирам. ДСБ положи през последните 2 години извънредни, неестествени усилия, направи уникални компромиси в името това Блокът да работи като единно цяло. Което се сблъскваше с поредица с шумни бойкоти, например проваления конгрес на Блока. Всяко обвинение към ДСБ че не е работило за единството на реформаторите в в България в смешно. Единството на Блока беше компрометирано отдавна с партиен егоизъм", каза Кънев.

Той припомни, че в българската десница има традиция на размяна на недотам добри реплики, на оплюване и приятелски огън. 

"Резултатите през годините не са били добри. Имаме сериозни разминавания с ДБГ какво трябва да се случи с отношението ни към властта. Но няма да допусна ДСБ да влезе в интриги с партия в дясното пространство", заяви Кънев.

Той коментира и анкеса към коалиционното споразумение, който се очаква да бъде подписан от ГЕРБ и Реформаторския блок.

КАКВО ЗНАЕМ ЗА АНЕКСА МЕЖДУ ГЕРБ И РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК?

НОВ ДОГОВОР ЗА ВЛАСТТА МЕЖДУ ГЕРБ И РЕФОРМАТОРИТЕ - НА 20 ЯНУАРИ

"Не разглеждаме себе си като част от управлението. ДСБ няма да бъдем страна по този анекс. Това е един интересен сюжет, класически сюжет за пред публиката, да се демонстирра воля за промяна без същински гаранции. Моето усещане е, че ГЕРБ за пореден път ще ги поставят в унизително положение. Когато човек си търси оправдание за оставане във властта, а не търси промяна чрез властта така става", каза Кънев.

Според него е възможно да има достатъчно ясен десен коректив на сегашното упралвние.

"Но това изисква повече смелост, от тази на колегите, кото ме призовават да се връщам при тях", каза Кънев.

ДСБ обаче ще търси обединение, а не разделение. Къне очаква реформатори да се обединяват в опозиционната линия, а не да се разделят.

Лидерът на ДСБ коментира и твърденията, че Лютви Местан би могъл да бъде партньор на десницата.

"Не виждам какъв общ език можем да намерим. Факт е, че той се сблъска малко челно с тази система, на която беше поддръжник години наред и се ползваше от нея. Фактът, че разбра с огромно закъснение, че медиите на ДПС са бухалки, че сега е в ролята на боксова круша на Пеевски, не може да снеме отговорността от него. При всяко положение с 20-те си години в активната политика е един от основните отговорни за случващото се, за пряката власт на мафията. Чест му прави, че признава отговорността си. Но г-н Местан няма място в българската политика. Той е много интересен събеседник за медии и за прокуратурата ако те са готови, но те не са", заяви Кънев.

ЛЮТВИ МЕСТАН: ВЛИЯНИЕТО НА ПЕЕВСКИ В ДЪРЖАВАТА Е ЗНАЧИТЕЛНО

Той припомни, че ГЕРБ много често е използвал ДПС за резервен партньор в парламентарното мнозинство.

"Заради липсата на воля в ГЕРБ за изолация на ДПС, заради удобството те да бъдат използвани за намаляване на власта на реформаторите сега се чудим дали турските или руските интереси са по-силни във властта в България, и двете през ДПС", каза Кънев.