13 депутати от парламентарната група на Реформаторския блок вече са подписали анекса към коалиционното споразумение с ГЕРБ. Това каза Димитър Делчев (ДБГ) на пресконференция на партията. Всички министри също са сложили подписа си под документа. Утре ще стане окончателно ясно колко депутати от Блока ще подпишат анекса.

Инициативата за този анекс се появи, след като ДСБ заяви, че напуска управлението и става опозиционна партия. Чрез този документ ДБГ и СДС се опитват да аргументират решението си за оставане в мнозинсвото.

КАКВО ЗНАЕМ ЗА СПОРАЗУМЕНИЕТО МЕЖДУ ГЕРБ И РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК?

НОВ ДОГОВОР ЗА ВЛАСТТА МЕЖДУ ГЕРБ И РЕФОРМАТОРИТЕ - НА 2О ЯНУАРИ

Лидерът на ДБГ Меглена Кунева обясни, че подобни анекси са рутинна практика в страни, където има коалиционно управление. Тя поясни, че според анекса правителството ще се отчита за свършеното на всеки 6 месеца. Анексът ще бъде подписан само от ГЕРБ и РБ, тъй като и споразумението е подписано само от тях.

Според депутата от ДБС Настимир Ананиев целта на анексъа ускорява реформите.

ЛИДЕРЪТ НА ДСБ РАДАН КЪНЕВ ЗАЯВИ, ЧЕ ПАРТИЯТА НЯМА ДА ПОДПИШЕ ТОЗИ АНЕКС

От ДБГ коментираха, че сътрудничество с ДПС или части от тях е невъзможно.

"ДПС в твърде много случаи показаха, че не искат промяна. Няма как да си сътрудничим с тях", каза Димитър Делчев.

Кунева припомни, че реформаторите и ДПС са се разминали по много въпроси - за пенсионните вноски, по закона за НСО, за назначаването на старото ръководтово на БНБ, за антикорупционния закон, за промените в Конститугията и др.

"Всички използваха по повод ДПС да кажат свои мисли за политиката. Това, което за мен е ясно, е че партиите в България продължават да бъдат еднолични. В този смисъл очевидно стана ясно, че ДПС има един лидер и този лидер е г-н Доган. Знаем, че лидерът на партията е присъствието на самата партия. Аз не смятам, че това е модерна политика. То няма как да функционира по нормалния начин", обясни Кунева.

Според нея реформаторите трябва да докажат, че партия не се създава около един човек и неговите амбиции.

Кунева смята, че създаването на един субект на Реформаторския блок трябва да ползва за пример СДС от началото на 90-те години. Тя обаче заяви, че не е съгласна блокът, дори да стане единна партия, да работи чрез вземане на еднолични решения. Лидерът на ДБГ смята, че първо трябва да се възстанови доверието чрез подписване на анекса.

"За да сме наясно къде стоиш. Не можеш да вземаш най-доброто и от двата свята".

Това каза Кунева по повод факта, че ДСБ формално е едновременно и в управлението, и в опозиция.