В началото на 17-ата година от пребиваването на Владимир Путин на власт в Русия всичко сочи икономически спад и дори нещо повече - репресии. Ниската стойност на петрола нанесе на страната по-голяма вреда от западните санкции, въведени заради войната в Украйна. Както се очаква, руската икономика ще продължи да се свива втора година поред и спадът й може да достигне 4 на сто.

Миналата година нетният доход на населението падна средно с 11 на сто, цените се вдигнаха средно с 15 на сто, хранителните стоки поскъпнаха още повече. Курсът на рублата пада заедно с цената на петрола, "контрасанкциите“ във вид на хранително ембарго срещу западните страни и Турция намаляват предлагането.

За да предотврати ръста на инфлацията, Централната банка държи висок лихвен процент, което не позволява влизането на инвестиции. Те биха били необходими за руското хранително производство и по този начин за прокарването на пропагандираното "заместване на вноса". Много чужди компании си отзовават служителите. По данни на руските миграционни власти през януари 2014 г. в Русия е имало близо 350 000 граждани на Германия. През декември 2015 г. те останаха само 112 000. През първите девет месеца на миналата година броят на руснаците, които според официални данни живеят под чертата на бедността, нарасна с 2,3 милиона души - до 20,3 милиона. Това е всеки седми жител на страната.

В момента в русия спекулират с реорганизацията на правителството, а също и със завръщането на бившия финансов министър Алексей Кудрин на поста премиер. Смятат го за либерал. Но тези кадрови промени биха били символични, в структурата на властта нищо няма да се промени. Като се изхожда от скорошните изказвания на президента Путин, не може да се каже, че той има идеи как да преодолее икономическата криза. Има само надежди, че стойността на петрола някога някак си ще се увеличи. Президентът вече неведнъж заяви, че пикът на кризата е отминал, макар реални доказателства за това да няма. В бюджета за тази година е заложена средна цена на петрола от 50 долара за барел. В момента пазарната му стойност е значително по-ниска. Дефицитът ще бъде покрит с помощта на средства от резервния фонд.

Задачата е да се докаже лоялността към Путин и системата

Вестник "Ведомости" съобщи, че при цена на петрола от 40 долара за барел средствата от фонда ще бъдат изчерпани още към края на тази година. Икономиите засегнаха всички сфери освен армията и проектите за въоръжаване. На държавата й излизат скъпо анексирането на Крим, издръжката на "народните републики" в Източна Украйна и военните операции в подкрепа на режима на Асад в Сирия. Предвид новата война на Русия в Близкия изток едва ли някой е забелязал признанието на Путин по време на годишната му пресконференция в средата на декември. Внезапно руският президент заяви:

"ние никога не сме казвали, че в Донбас няма хора, които се занимават с решаването на определени въпроси, включително във военната сфера. Но това не значи, че там воюват редовни руски войски".

Освен това, благодарение на военното завръщане на Русия на международната сцена Путин продължава да се радва на фантастична популярност. За това помагат постоянните приказки за враговете, обкръжили страната, нападат я или й желаят злото. Такива рекордни данни от допитванията станаха възможни благодарение на тоталния контролна Кремъл над средствата за масова информация, ликвидирането на опозицията и репресивния апарат. Не на последно място благодарение на отстраняването на народа като политически значим фактор за държавата.

Колко малко властта в действителност вярва в "консолидацията" на обществото – това показват суровите присъди срещу нейните критици. Така в сибирския град Томск в края на декември съдът осъди блогъра Вадим Тюменцев на пет години колония за "разпалване на национална вражда" и "екстремистка дейност". В своите видеоклипове Тюменцев се изказваше в подкрепа на Украйна. Той също критикуваше корупцията в прокуратурата и Федералната служба за сигурност (ФСБ). Репресивните закони все повече се затягаха от 2012 г-, по време на третия мандат на Путин на президентския пост. И тази година те ще бъдат прилагани още много пъти. Защото през септември ще се състоят изборите за Държавна Дума. Не че подчинената долна камара би могла да окаже влияние. Но задачата на много хора в държавните структури се състои в това да докажат лоялността си към Путин и системата и да демонстрират, че те продължават да контролират ситуацията.

"Изкуствено създадените удари" срещу икономиката

Трябва да се очакват нови твърди мерки срещу останалата в страната опозиция, която разобличава връзката между държавната власт и организираната престъпност, корупцията и фаворитизма - най-вече сред висшите чинове на Генералната прокуратура. По време на кризата това може да направи впечатление.

Зад хармоничната фасада вече се появяват противоречия. В интернет голям брой хора гледаха видео с изказването на предприемача Дмитрий Потапенко пред Московския икономически форум в началото на декември. Потапенко притежава фабрика за килими и супермаркети в Русия и някои други страни. Той се изказа срещу твърденията, които разпространява Москва, че кризата в Русия е предизвикана от външни фактори.

Високите лихвени проценти не са по вина на американския президент Барак Обама, каза Потапенко. Той нарече "престъпно" въведеното лично от Путин хранително ембарго, а също така припомни скорошните протести на руските шофьори на камиоти срещу новите пътни такси, които нарече "данък Ротенберг". Понеже синът на съратника на Путин Аркадий Ротенберг ще извлече печалба от новата система1.

Предприемачът говори за "изкуствено създадените от наши хора удари" срещу икономиката в Русия. Освен Потапенко там присъства и Павел Грудинин, директора на совхоза "Ленин", който се намира в Московска област. Той се съгласи с предприемача.

"Както всички знаем, много високопоставени чиновници трябва да са в затвора, защото са вземали подкупи. Аз знам колко са откраднали", каза Грудини

Но засега в Русия ексклузивното право да играе главния борец срещу корупцията принадлежи на Путин.


------------

1Аркадий Ротенберг е сред най-богатите хораа в Русия. Синът му Игор е шеф на компанията "РТ-Инвест Транспортние системи". Тя ще събира пари, които камионите с тегло над 12 тона ще плащат  за всеки изминат километър по федералните шосета в Русия. За извършената работа държавата ще превежда годишно на компанията по 10,6 милиарда рубли (126,7 милиона евро).

* Авторът е германски журналист. Кореспондент е в Москва по въпросите на Русия и ОНД на в. "Фраанкфуртер алгемайне цайтунг", откъдето препечатваме коментара му.