Тази сутрин наши служители спасиха от удавяне 111 граждани в река Марица, но на този етап не се знае дали са от иракски или сирийски произход.

Това каза днес зам.-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев, цитиран от "Фокус".

По-късно от МВР уточниха, че 61 от спасените 111 чужденци са деца, 26 – жени, 24 - мъже. Това съобщават от пресцентъра на МВР

Във връзка с операцията, която от снощи се провежда в столицата по различни направления и информацията, че са задържани 74 души, Арабаджиев заяви:

"Така е. Във вчерашния ден стартира операция - тя е многоаспектна. По няколко направления - чисто профилактично, работим с криминалния контингент. Друго направление е свързано с бежанците".

"Имаше проверки, извършвани както в централната градска среда в София, където има най-голяма концентрация на чужди граждани от арабски и близкоизточен произход, така и на други места в страната", допълни Арабаджиев. 

При въпросната операция са задържани общо 108 души, съобщиха от пресцентъра на МВР. Акцията е реализирана през последното денонощие на територията на цялата страна.

Целта е била установяване на лица от криминалния контингент, такива, обявени за издирване, извършители на криминални престъпления, противодействие на нелегалната миграция.

В хода на полицейските действия са проверени общо 4508 лица и 2 455 автомобила. По Закона за МВР в полицейските арести са задържани общо 108 лица за 24 часа. Само в София, Пазарджик и Бургас те са 74, от които 1 обявен за издирване, други 21-ма - за извършени различни престъпления, а 19 – за различни криминални регистрации. Служители от различни структури на МВР са разкрили извършителите на 98 криминални престъпления на територията на Столичната и областни дирекции на МВР - Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Сливен, Стара Загора и Шумен, съобщават от вътрешното министерство.