БЕРЛИН – Европейската комисия обмисля дали да отвори наказателна процедура срещу консервативното правителство на Полша Това би било погерешен път, тъй като ще доведе до отбранителна позиция на противниците на десните популисти.

Това пише “Шпигел” в свой анализ на случващото се в съседна на Германия Полша – ключов съсед, за когото се смяташе, че трагичното минало от времето на националсоциализма е останало в историята. Изглежда не съвсем.

Изданието припомня, че тази седмица полското списание “Впрост” излезе със смущаваща корица – колаж на канцлерката Ангела Меркел и европейски политици, сред които Жан-Клод Юнкер и Мартин Шулц, в Главната квартира на Хитлер. Пояснителнит текст е: “Те пак искат да контролират Полша”.

“Това е журналистическо преувеличение, но явно и симптом – в Европа нещата не вървят на добро. След като консерваторите от партията Право и справедливост дойдоха на власт във Варшава, тонът към Германия и ЕС стана по-агресивен. Тенденция, която отдавна се очертава в много източноевропейски държави. С бежанската криза, която се вменява във вина на Ангела Меркел, положението стана още по-трудно. Някои източноевропейски политически елити обявиха един вид културна война между декадентския, многокултурен Запад и етнически хомогенния, християнски Изток”, посочва “Шпигел”.

Въпреки всичко Брюксел би направил грешка, ако отвори наказателна процедура спрямо Полша. Такава правна възможност има, макар да е свързана с много трудности и време.

“Дали подобна стъпка е умна? Едва ли. Либералните и левите сили в Полша, които се противопоставят на линията на партийния лидер на Право и справедилвост Ярослав Качински, биха изпаднали в отбранителна позиция”, коментира изданието.

Първо Унгария, сега и Полша – това свидетествало, че ЕС е пред изпитание. И все пак нещата не бивало да се драматизират: “Унгария, също и Полша все още са далеч от опасността да се превърнат в авторитарни режими в стила на Русия на Путин.”

“Това, на което сме свидетели, не са атрактивни последици от една желана политика. Доминираният някога от Запада Европейски съюз искаше да приобщи като членки осовободилите се от реалния социализъм източноевропейци. Мнозина от тогавашните отговорни фактори знаеха, че това няма да е лесно. Сега ЕС трябва да се примири, когато понякога на власт са правителства, които поемат по пътя на вътрешната и външнополитическата конфронтация. В дългосрочен план те няма да имат успех. Членството в ЕС, общественият обрат отдавна промениха и нашите съседи. Това е така, дори когато консерваторите със задоволство твърдят: “Виктор Орбан не е Унгария и Ярослав Качински не е Полша.” Масовите демонстрации във Варшава и в други полски градове срещу правителството показват (да цитираме строфа от химна на съседите ни): Все още Полша не е загубена”, заключава “Шпигел”.