Ако електронното гласуване бъде въведено, това няма да се случи по-рано от 2018 г. Това казаха пред Клуб Z депутати от ГЕРБ. Според техни изчисления процесът по технологичното гарантиране на електронния вот ще отнеме поне две години. През 2018 г. са редовните парламентарни избори.

Най-големите опасения за електронното гласуване са свързани с гаранциите, че системата, която ще се използва, ще е достатъчно надеждна срещу хакерски атаки. Огромни са и съмненията, че нито една система не може да гарантира напълно тайната на вота при този вид гласуване.

В края на октомври м.г. заедно с местните избори се проведе и референдум "за" и "против" електронното гласуване. На този референдум над 1,8 млн. граждани се обявиха "за" въвеждането на този вот.

ЕХО, ЗАБРАВИХМЕ ЛИ ЧИСЛО 1 883 411?

Участвалите в допитването бяха над 20% от избирателите, но не достигнаха броя на онези, които са упражнили правото си на глас на последните парламентарни избори. Затова до края на този месец парламентът трябва да вземе решение по въпроса, както е записано в закона за референдумите.

Очаква се проекторешение да бъде изготвено тази седмица от правната комисия. Шефът на комисията Данаил Кирилов вече обясни пред Клуб Z, че в това решение е записано, че парламентът подкрепя резултата от референдума. С него се възлага на правната комисия в тримесечен срок да разгледа всички законопроекти по темата.

ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ - В ЧЕТВЪРТЪК В ПРАВНАТА КОМИСИЯ

Най-вероятно решението ще бъде прието от пленарната зала. ГЕРБ, Реформаторският блок и АБВ са твърдо "за" въвеждането на електронно гласуване. Трите парламентарни групи имат 118 гласа. Ако част от останалите депутати отсъстват от гласуването тези гласове ще бъдат достатъчни. Възможно е и други депутати да подкрепят електронното гласуване и то да събере дори повече от 121 гласа.

След това гласуване обаче има поредица от закони, които трябва да се променят. Според ГЕРБ, ЦИК трябва да обяви конкурс за създаване на системата. Подобни конкурси траят около 6 месеца. По всяка вероятност ще бъде направено и експериментално прилагане.

Миналата седмица депутатите приеха на първо четене нов закон за електронната идентификация. Той създава нов метод за идентификация на гражданите в електронен вариант, който е първа стъпка към възможността за електронни лични карти. Идентификацията трябва и да бъде внедрена в личните карти, което ще стане след 2017 г. Новият закон урежда в детайли правомощията, функциите, задълженията и отговорностите на всички участници в процесите на издаване и управление на електронна идентичност. За тези процеси като компетентен орган отговорен ще бъде министърът на вътрешните работи, а с процесите ще се заеме самото МВР.

Според специалисти, възможността за електронна идентификация е голяма стъпка към е-правителството. Системата ще даде възможност да се обедини на едно място достъпът до данните ни в административни институции като НАП, Здравна каса, и други. Той ще може да служи и като електронен подпис. Електронната идентификация е и част от процеса за електронното гласуване.