"Сигурно и без АБВ ще има кабинет. Но ние настояхме да поемем ангажимент за политики, които трябва да се приложат, и затова оставаме в кабинета."

Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в ефира на бТВ тази сутрин. Той коментира настоящата ситуация в управляващата коалиция.

Вицепремиерът заяви, че след повече от година наистина е време да се преговорят приоритетните политики на правителството. Но за разлика от РБ, които правят анекс към споразумението си с ГЕРБ, АБВ смятат, че трябва да се обърне поглед към оригиналното споразумение, подписано от ГЕРБ, РБ, АБВ и ПФ.

ЦВЕТАНОВ: АНЕКСЪТ С РБ - ДО КРАЯ НА МЕСЕЦА

"Ние трябва да забележим, че от една година насам коренно се промени ситуацията около България. Нямаше бежанци, нямаше това напрежение в Близкия изток, това напрежение между Русия и Турция. Това, което ние настояваме от партньорите, е да се погледне декларацията, която се подписа при съставяне на правителството, и да се види какво сме направили и какво можем да направим", обясни Калфин.

И даде пример за противоречие на Реформаторския блок спрямо това, което са подписали в споразумението:

"Този текст е интересен - "Да не се допуска политическо или лобистко влияние върху ВСС". Ябълката на раздора - да няма превес на прокурорите в квотите, е против това, което те са подписали преди година."

Той коментира и твърдата позиция на АБВ, които заявиха, че ще подкрепят правителството, само ако Ирина Бокова бъде номинирана за български кандидат за главен секретар на ООН.

ПЪРВАНОВ С УЛТИМАТУМ: ИЛИ НОМИНАЦИЯ НА БОКОВА, ИЛИ СТАВАМЕ ОПОЗИЦИЯ

"Не си служим с ултиматуми, по-скоро предупреждаваме", заяви вицепремиерът. "Специално в случая с г-жа Бокова въпросът не е персонален или за едно място. На българите им е внушено, че ние имаме, по някаква ротация получаваме позиция в ООН, това не е така, там е тежка битка, ние имаме определени шансове и те не са големи."

Той допълни, че е притеснителен фактът, че България се бави да посочи кандидат, защото това не е голям, но е уникален шанс. 

"Едното обяснение е, че не знаем как се прави кампания, това го изключвам, защото България е правила кампании. Другото обяснение е, че някой просто не иска да имаме успешна кандидатура. Това е нелепо", отбеляза той и допълни, че г-жа Бокова няма "да остави дълго време името й да се подмята по този начин."

Като друга основна критика към властта той посочи изненадващите политики, които се предлагат в последния момент:

"Стилът да се предлагат някакви политики, без обсъждане, без да се говори с хората, това прави лошо впечатление", определи той.

Калфин коментира и предстоящите президентски избори, като обясни целта на обсъжданията, които АБВ организира под наслова "Президентът - лидер или придатък на изпълнителната власт":

"Ако погледнем последните избори, дебатът за тях започна два-три месеца преди изборите, когато се изясниха кандидатите. Нашата цел е преди кампанията да се изясни каква е задачата на президента, какво търсим - някакъв представителен човек, който да седи, или активен политик с мнение?" 

Вицепремиерът намекна, че лидерът на АБВ Георги Първанов няма да се кандидатира за президент и да поставя спора за това дали в България може да се приложи руският модел - ако президент, минал два мандата, прескочи един, да може да вземе и трети.

"Има поле за тълкуване в двете посокки, но надали ще изпаднем в излишно тълкуване на Конституцията", заяви Калфин.

Той коментира и случая с пребиването и смъртта на Тодор Йорданов във Враца, особено за причините за насилието в страната:

"Не вярваме на институциите. Саморазправата започва да подменя вярата в институциите."

АУТОПСИИТЕ НА ТОДОР НЕ КАЗВАТ КАКВО Е ПРИЧИНИЛО СМЪРТТА МУ

На въпрос дали социалното министерство може да направи нещо за семейството на Тодор, които нямат средства дори за погребението му, Калфин отговори:

"Ще помоля от социалните служби да ги посетят, нека видим от какво имат нужда. Каквото можем, ще направим за тях."