Единият процент най-богати жители на планетата притежават повече от останалите 99 процента, обяви британската неправителствена организация "Оксфам".

Според данните от изследването ѝ пропастта между най-богатите и останалата част от населението на Земята се е разширила драматично през последните 12 месеца. Докладът на "Оксфам" е направен по данни на Креди Сюис и е наречен "Една икономика в служба на 1-ия процент". Той ще бъде представен на годишната среща на Световния икономически форум, кайто ще заседава от сряда до събота в Давос.

От "Оксфам" посочват, че най-богатите 62-ама души на планетата притежават толкова, колкото по-бедната половина от човечеството. По данни на ООН към средата на миналата година на населението на Земята е достигнало 7,3 милиарда души.

Само преди 5 години е било необходимо да се съберат парите на първите 388 милиардери, за да се изпълни същото уравнение.

"Не можем да продължим да оставяме стотици милиони хора да страдат от глад, когато ресурсите, които биха могли да им помогнат, са в ръцете на няколко души на високо равнище", обръщат се от британската организация към участниците във форума в Давос.

От "Оксфам" смятат, че важна стъпка за преодоляване на неравенството е да се сложи край на епохата на данъчните убежища. 

"Девет от всеки 10 компании, стратегически партньори на Световния икономически форум в Давос, са представени в най-малко един данъчен рай. Тази система на укриване на данъци не позволява на стотици милиони хора да се измъкнат от бедността", подчертават британските анализатори.