Хилъри Клинтън сравни руския президент Владимир Путин с хулиган, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Това стана по време на дебат снощи между кандидатите, борещи се за номинацията на Демократическата партия за президентските избори в САЩ. С най-големи шансове да я спечели е Хилъри, която бе първа дама през 1993-2001 г. и държавен секретар през 2009-2013 г.

Хилъри бе запитана дали е готова отново за "презареждане" на отношенията с Русия, както направи сегашният президент Барак Обама малко след встъпването си в длъжност.

Тя започна отговора си с изтъкване на постигнатото споразумение за намаляване на ядрените арсенали. И продължи:

"Мисля, че отношенията ми с него (Путин - б.р.) са уважителни. Като много хулигани, той е този, който ще си взема толкова, колкото може, докато не го спрете."

Презареждането ще зависи от това какво ще получат САЩ, допълни Клинтън.

Тя смята, че САЩ трябва да действат заедно с европейските страни. Хилъри заяви, че санкциите на ЕС срещу Русия заради Крим са я зарадвали.

"Ние трябва да сме заедно и да не допуснем Путин да заеме по-агресивна позиция в Европа и в Близкия изток", каза още тя.

Заедно с нея в дебата участваха двама нейни съперници - сенаторът Бърни Сандърс от Върмонт и бившият губернатор на Мериленд Мартин О'Мали.

Подобно на дебата между кандидатите на републиканците, тези на демократите също се караха помежду си по някои въпроси. И един от най-спорните въпроси беше също този за оръжейния контрол. Хилъри Клинтън обвини Бърни Сандърс, че е много мек в това отношение и много пъти е подкрепял с гласа си оръжейното лоби в страната. Мартин О'Мали се опита да извлече полза от спора между двамата и изтъкна, че въпросът за него е много личен, тъй като самият той е от Балтимор. Точно този град стана сцена на едни от ожесточените сблъсъци през лятото на 2014 г., след като бял полицай застреля чернокож младеж.