Цвете цъфна в нулевата гравитация на космоса за пръв път. Това стана на борда на Международната космическа станция вчера, съобщи американският астронавт Скот Кели в Twitter.

"#КосмическоЦвете за пръв път на слънце!" пише Кели.

Цветето е оранжева циния с 13 венчелистчета, избрано не заради красотата си, а за да помогне на учените да разберат как цветята растат и цъфтят в микрогравитация. По принцип това е лятно цвете и е родом от Мексико, но с подходящи грижи расте навсякъде. Досега в космоса са отглеждани зеле и ръж, но никога не е цъфтяло цвете. 

В края на декември Кели пусна тази фотография:

"Растенията ни не изглеждат много добре. Това ще е проблем на Марс. Трябва да канализирам своя вътрешен Марк Уотни."

Марк Уотни е главният герой в книгата и филма "Марсианецът", изигран беше от Мат Деймън. Той е космонавт и ботаник.

Явно Кели е съумял да придобие градинарски умения, защото нещата изглеждат много по-добре на 8 януари:

"Някои от моите космически цветя се възстановяват! Вече не изглеждат тъжни!"

Освен с чисто научна цел цъфналите цветя на Международната космическа станция, на която Кели например е вече 296 дни, могат да помогнат значително за настроението на астронавтите. Това потвърждават специалистите от НАСА.

Но като технологичен напредък цъфването на тази циния също е значително.

"Цинията е много различна от зелето", обяснява Трент Смит, проектен мениджър на съоръжението за растения в МКС. "Тя е много по-чувствителна към параметрите на околната среда и светлината. Расте и по-дълго - между 60 и 80 дни. Затова е много по-трудно да се отгледа и да се доведе до цъфтеж. Това е добър предшественик на подобни опити с домата."

Именно доматът е една от топцелите на космическите ботаници.