НИЯ КАРАДЖОВА

65% от българските учители, или двама от всеки трима, са били жертви на насилие, сочи проучване на Синдиката на българските учители. Според неговия лидер Янка Такева става дума предимно за психически натиск, оказван не само от родители, но и от директори, а понякога дори и от неправителствени организации, които работят с училището.

По думите на Такева обаче расте броят на преподавателите, върху които агресията от словесна преминава във физическа разправа. Подобни проучвания синдикатът прави от 1994 година, но тогава едва 0,05% от учителското съсловие е било малтретирано.

В момента 2,5% са учителите, които са нападани и удряни от родители или ученици. Най-честите жертви на тормоз са учители в детските градини и началното училище.

В същото време натискът от директорите също е много силен, посочва Такева. Най-често той се изразява в орязване на бонусите, които им се полагат според системата  за диференцирано заплащане, както и в сключване на срочни трудови договори само за рамките на учебната година.

„Обикновено им пускат договори от 15 септември до лятната ваканция. Това ги лишава от възможността да натрупат стаж за пенсия, а част от тях вече са на прага на пенсионирането“, казва Янка Такева. Синдикатът се е допитал до НОИ колко учители работят на такива договори и се оказало, че това са 8000 души, тоест една десета от цялото преподавателско съсловие.