Руският беглец Александър Литвиненко е убит за това, че е разобличил съратник на президента Владимир Путин за наркотрафик.

Това писаха британски медии в края на миналата и началото на тази седмица.

Днес се очаква в Лондон да бъдат огласени резултатите от разследването за смъртта на бившия агент на ФСБ. Той избяга във Великобритания през 2000 г. Литвиненко почина на 23 ноември 2006 г. в лондонска болница, където бе приет след отравяне с полоний.

Верояттно самият Путин е одобрил ликвидирането на беглеца.

Разследването е проведено от работна група, оглавявано от съдията Робърт Оуен. Според в. "Сънди таймс" тя рзаполага със сведения, че Литвиненко е ликвидиран по заповед на Виктор Иванов, който от 2008 г. оглавява руската Федерална служба за контрол на оборота на наркотици.

Според британски медии Виктор
Иванов е човекът, наредил
убийството на Литвиненко.
Снимка Уикипедия

В периода 2000-2008 г. Иванов заема различни постове в администрацията на Владимир Путин. Бил е и неин зам.-ръководител.

Два месеца преди смъртта си Литвиненко нписал доклад за връзките на Иванов с прекстъпни групировки от Санкт Петербург, твърди "Сънди таймс". В изложението си агентът беглец заявил, че през 90-те г. на ХХ век Иванов участвал в наркотрафик и пране на пари. Това ставало с покровителството на Путин - по онова време изгряваща политическа звезда във втория по големина руски град.

Докладът бил адресиран до британското разузнаване. Литвиненко писал в него, че Иванов внасял кокаин от Колумбия. "Сънди таймс" привежда следния цитат от документаа:

"Когато Иванов си сътрудничеше с бандитите, покровителстваше го Владимир Путин. Репутацията на самия Путин по онова време също не бе безупречна."

Докладът "случайно" попаднал у Виктор Иванов, твърди неговият съавтор Юрий Швец - бивш състудент на Путин, а сега финансов анализатор в САЩ. И Иванов наредил Литвиненко да бъде убит. Това станало със съгласието на самия Путин.

Няма обаче явни улики, които да сочат непосредствено кой е поръчал убийството на агента, заявяват източници на "Сънди таймс". Но няма и съмнения за това кои са хората, отговорни физически за изпълнението на убийството.

Изданието припомня, че самият съдия Робърт Оуен е заявявал, че има "доказателства, достатъчни при липса на опровержение" за причастността към смъртта на Литвиненко на руските държавни структури.

Разбира се, всичко ще стане ясно само след няколко часа днес, когато Лондон огласи доклада си.

 

Кой е Литвиненко

 

Александър Валтерович Литвиненко (1962-2006) е бивш подполковник от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ). Работил е в органите още от времето на КГБ. Той бе специалист в борбата с организираната престъпност и тероризма.

В края на 1998 г. Литвиненко даде пресконференция в Москва заедно с петима свои маскирани колеги. Те заявиха, че са получили заповед отгоре да убият милиардера Борис Березовски. Няколко месеца по-късно Литвиненко бе обвинен в превишаване на правомощията си при антитерористична операция.

През 2000 г. агентът нелегално напусна Русия и избяга във Великобритания, където получи политическо убежище и гражданство. Там той написа книги, в които обвини ФСБ в тероризъм - взривяване на жилищни сгради в Москва и други градове. За атентатите официално бяха обвинени чеченски терористи.

На 1 ноември 2006, Литвиненко изненадващо се разболя и бе приет в болница. Той умря три седмици по-късно от радиационно отравяне с редкия и силно токсичен радиоактивен изотоп полоний-210.

Преди отравянето си Литвиненко сее срещал в Лондон със стари познати - руските бизнесмени Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун, пристигнали да гледат на живо мача от Шампионската лига на техния ЦСКА (Москва) срещу лондонския "Арсенал". Има подозрение, че някой от тях е сипал полония в чая на Литвиненко.