Свалената вчера от поста представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Найденова обясни пред бТВ защо и как се стигна до изненадващото решение. 12 от членовете на Съвета предложиха координирано тя да бъде заменена от Димитър Узунов само два дни след като Найденова свика извънредно събрание, което да реши как ВСС да излезе от скандала с изпратения SMS до премиера Бойко Борисов, което той по-късно препрати до председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

„Хубаво е да знаем какво прави представляващият. При отсъствие на министъра, свиква заседанията, води заседанията, обявява дневния ред, представлява институцията в комуникацията с други държавни органи. Той изпълнява всички функции, които изпълнява ръководителят на една организация, но е пръв между равни“.

Тези функции вече ще изпълнява Димитър Узунов, когото бившият правосъден министъп Христо Иванов посочи като изпращач на съобщението до Борисов. Самият Узунов отрича това.

ДИМИТЪР УЗУНОВ - КОЕ Е НОВОТО ЛИЦЕ НА ВСС

Соня Найденова не каза в прав текст кое точно е повод за смяната й, но малко след като изреди правомощията на представляващия допълни, че именно тя е свикала извънредното заседание в понеделник, на което 10 от членовете на ВСС решиха да покажат разпечатките от мобилните си комуникации, за да докажат, че не са изпратили съобщението. Те вече били отправили искане до главния секретар на ВСС, който да изиска информацията от мобилния оператор.

Изпратеният SMS може би изразява един от механизмите на вземане на решения във ВСС“, а вчерашното решение потвърдило това.

Найденова коментира, че не приема да е „опраскана“. И призова 12-те си колеги да обявят истинските мотиви за нейната смяна. А посочените били, че промените в Конституцията ангажират ВСС в заложените срокове да реализира тези промени и това налагало смяната на Найденова. Тя потвърди, че Съветът е разделен.

„Има, разбира се, разделение и тази разделителна линия е вярна. Тя идва от това кой каква ценностна система.“

ЗАКОННИ ЛИ СА РЕШЕНИЯТА НА ВСС?

Според Соня Найденова истинската причина за скандала била друга.

„Той е част от поредица от действия, които целят да компрометират ВСС в навечерието на доклада на Европейската комисия, за да понесе ВСС най-много негативи и да се замъглят негативите, които биха понесли други институции“.

Найденова не спомена кои са другите институции. Не бе и попитана.