След като Рамзан Кадиров публично предложи да бъдат съдени за саботаж "враговете на народа", опитващи се да се възползват от настоящите затруднения в страната, цяла Русия се пита докъде може да стигне чеченският лидер, верен съюзник на Владимир Путин.

Във вторник Кадиров обеща "инжекции" на ръководителите на независимите медии, които "с удоволствие излъчват фалшиви, лицемерни изявления, пропити от дълбока ненавист към Русия". В отговор критиците нарекоха Кадиров "позор за Русия", като започнаха полемика с тези, които го считат за "вярно куче на Путин".

И макар войнствените изявления на Кадиров да станаха вече навик, би било неправилно те да бъдат считани за безобидни. Сложен през 2007 г. начело на Чечня, кйдето смени на поста баща си - имама Ахмад Кадиров, убит при терористичен акт, младият Рамзан създаде военизирана държава, изградена върху патриархалния и традиционалистки ислямизъм и подчинение на авторитета на вожда - на Кадиров в Грозни и на Путин в Москва.

Тези, които имаха нещастието да отправят предизвикателство към кадиров, загинаха. Като журналистката Анна Политковская, чието убийство през 2006 г., приписвано на чеченски изпълнители, така и не бе разкрито. Като правозащитничката Наталия Естемирова - една от малкото жени, осмелили се да го предизвикат на директен разговор за хиджаба, похитена и убита в Грозни през 2009 г. Или опозиционерът Борис Немцов убит пред стените на Кремъл в Москва през февруари 2015 г. Докато Путин, поставен в неловко положение пред Запада, обеща да проведе подробно разследване, Кадиров сипеше похвали към главния заподозрян - чеченеца Заур Дадаев, когото нарече "истински патриот на Русия". И ако част от руската общественост, включително сред управляващите кръгове, осъди изказванията му, Путин го защити.

Затова би било грешка да не вземаме на сериозно заплахите на Кадиров. Не е важно кой е той - волен стрелец или вярно куче на Путин. Важното е да се разбере не представляват ли изцепките му изпробване в момент, в който тежката икономическа ситуация рискува да отслаби обществената подкрепа за путинския режим няколко месеца преди септемврийските парламентарни избори. Ако ситуацията стане напрегната, някой страшен човек като Кадиров би свършил работа. Без съмнение това е причината за мълчанието на Путин в отговор на неосталинистките изхвърляния на протежето му.

----

* Авторката е журналист от френския вестник "Либерасион", откъдето преппечатваме коментара.