Призивът на ГЕРБ и Реформаторския блок към Висшия съдебен съвет (ВСС) да се саморазпусне е противоконституционен. Това заяви в предаването "Здравей, България" съдия Нели Куцкова.  

"Този призив противоречи на разделението на властите. През декември се приеха промените в Конституцията и там е записано, че настоящият ВСС продължава да работи, докато му изтече мандатът", заяви съдия Куцкова.  

Според нея този призив е "паническа маневра за отклоняване на вниманието". 

Тя коментира и доклада на Еврокомисията за напредъка на България в областта на правосъдието, който ще бъде обявен днес.

"В доклада има много критики по въпросите с ВСС, но има и критики към законодателната и изпълнителната власт. За пръв път срещам да се позовават на практиката на Европейския съд по правата на човека, като цитират 45 дела, по които България е осъдена заради неефективно разследване", заяви съдията. 

В предаването по телефона се включи и председателят на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров. Според него било учудващо, че в доклада на ЕК е намерил място т. нар. "Яневагейт" със записите на разговорите между съдийските Владимира Янева и Румяна Ченалова.

"Когато европейските експерти се срещнаха с членовете на ВСС, никой от тях не попита за този случай. Много ми е интересно откъде европейските експерти направиха тези изводи в доклада си, кой им подаде тази информация?", каза Тодоров. 

Той каза, че българските власти са подали възражения срещу части от констатациите в доклада. 

Според съдия Куцкова е нелепо да се търси конспирация в това кой е давал информация на евроекспертите.

"Ясен Тодоров си позволява да оспорва нещо, което цяла България знае", каза тя.