Зам.-шефът на парламента и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че не подкрепя декларацията на ГЕРБ, с която вчера бе поискана оставката на Висшия съдебен съвет (ВСС). От изказването му обаче стана ясно, че той споделя онази част от декларацията, в която се казва, че бившият правосъден министър Христо Иванов една година не е напраивл нищо, освен празни приказки и пи ар. Каракачанов се изказа негативно и срещу доклада на ЕК и заяви, че не намира нищо особено в SMS-скандала, в който бяха замесени ВСС и премиера Бойко Борисов.

"Според мен е крайно време ние да покажем, че не сме малолетни и че няма нужда да ни прави някой доклади. Не може всяка година заради доклади да правим подобни циркове. Получава се така, защото няма единен политически орган, който да взема решенията. Има един съвет за развитие, който се събира от дъжд на вятър. Няма единно и последователно изпълнение на програмата. На някой му скимнало в 5 без 10 да прави декларация, защото ще му излезе на другия ден на обяд доклад. На друг ще му дойде акълът да иска оставката на президента, сигурно ще намери аргументи. На някой ще му скимне да иска оставката на Светия синод или арменския поп. С тази декларация нищо не се постига, само се налива допълнително малсо в огъня"

Това заяви Каракачанов. Но после почти преповтори текста от декларацията, който критикува Христо Иванов.

ДОКЛАДЪТ КРЕЩИ: ПРОСТО НЕ ИСКАТЕ

"Една година се разправяхме с едни точки и запетайки в Конституцията, които по същество не променяха с нищо, не гарантираха с нищо, че ще се подобри работата в съдебната система. Една година общи приказки и правене на пи ар. В същото време трябваше да се променят Закона за съдебната власт, Наказателния кодекс, паралелно с Конституцията, да се види кои са реалните проблеми", каза Каракачанов.

БСП: ДОКЛАДЪТ Е ВРЕДЕН. А ГЕРБ НЕ БИЛИ ЧЕЛИ ЗА ЦАЦАРОВ

Той определи SMS-скандала като маловажен

"Кой на кого писал SMS-и... Премиерът бил писал SMS-и на някой. Добре, това ли е най-големият проблем в съдебната система?  Явно, че във ВСС си има няколко крила, които се боричкат помежду си. И какво като е пратил SMS премиерът? В XXI в. всеки има право да праща SMS-и на когото иска", заяви Каракачанов.

За пореден път той се изказа против това парламентът изобщо да има квота във ВСС, Все пак Каракачанов призна, че нама как да оцени високо работата на съвета след толкова скандали.