"Направи ми силно впечатление, че нашите братя българи се отнасят с особено уважение към нашите паметници. Това поражда удивително чувство у мен", каза ръководителят на Федералната агенция по туризъм на Руската Федерация Олег Сафонов в интервю за "Фокус".

Той е у нас за участие в заседанията на българо-руската междуправителствена комисия, тема на която са туризмът, енергийните проекти и водният транспорт.  

"За първи път съм в България и се чувствам много комфортно и приятно, като вкъщи. Когато минахме през града видях голямата катедрала „Александър Невски”, видях Руската църква, след това обядвахме с г-жа Николина Ангелкова на ул. "Московска" в центъра на града и наистина имах чувството, че се намирам вкъщи", обяснява Сафонов.

Според него в момента между Русия и България има изключително откровен диалог в областта на туризма, което помагало да се решават проблемите.

"Сега са спрени полетите от Русия до Египет, прекратени са отношенията в туристическия отрасъл с Турция. Затова действително за нашите туристи България е едно от интересните места. Дестинация, много близка по език, и по история, и по дух. Много е важно да се разкажат и покажат възможностите на България", смята Сафонов.

Според него България е стабилна страна, в която има високо ниво на сигурност, а за руснаците не се планират никакви ограничения да почиват там, където поискат.