Европа е под натиск. На мощна Германия й трябват съюзници. САЩ, Франция и Полша няма да приемат сближаването й с Русия. Съюз между Германия и Русия би хвърлило Европа в страх и ужас.

Тази позиция излага американският геополитик, основател и директор на частната информационно-аналитична разузнавателна компания "Стратфор" Джордж Фридмън в интервю за “Дойче виртшафтс нахрихтен” (DWN), в превод "Германски икономически вести".

Джордж Фридман. Снимка Уикипедия

Ученият излага свои позиции и виждания и по други парещи теми на деня. Предлагаме ви неговите разсъждения.

По отношение ролята на Ангела Меркел в ЕС Фридмън заявява:

"Личността на Меркел не е решаваща. Германия е една от най-големите експортни нации в света. Около 50 на сто от износа й е за държави от Еврозоната. Тук Германия е изправена пред ключов въпрос: «Искаме ли да поемем отговорност за Европа или искаме да сме зависими от нея? Германия в никакъв случай няма да допусне Гърция да излезе от Еврозоната. Това важи и за други държави, като например Италия."

Фридмън е категоричен, че националната банка на САЩ в никакъв случай няма да повишава основия лихвен процент и допълва:

“Германия има съвсем друг проблем. И най-малката политическа или икономическа промяна в Еврозоната може да й повлияе отрицателно. Страната е твърде уязвима.”

Мнението на геополитика за Европа:

“Континентът се намира в процес на институционална дезинтеграция. Всяка стъпка в Европа трябва да се решава от нациите. Държавите от ЕС трябва да контролират банковите си системи и да ги стимулират, но те нямат контрол върху валутната политика. Това е противоречие. Не можеш да искаш гаранции от някого, който е лишен от влияние. Ето защо всяка държава се опитва да върви по свой път. Имаме все по-малко Европа и все повече нации.”

На въпрос кои държави в света са по пътя на възхода, отговорът е:

“В Европа това е Полша. Страната има огромно влияние в региона. Турция също е във възход и твърдо ще налага амбициите си. На трето място можем да назовем Япония. Ще кажа обаче кои държави са с отслабващи позиции – Китай, Русия и Германия.”

Анализът относно ФРГ е:

“От самото начало Германия сама се постави в ъгъла, изхождайки от това, че в Европа няма да има финансова криза. Ако изхождате от това, че нещо няма да го има, то тогава не взимате и предпазни мерки, ако изобщо сте способни на такива. Германците продължават да се славят с националния си мит на съзидатели и здраво работещи хора, докато в хода на финасовата криза гърците бяха представяни предимно като лентяи. Но Германия до голяма степен е зависима от външни пазари, а не от вътрешния си пазар. Който загуби пазарите си, лошо му се пише.”

На въпрос какви дългосрочни последици в Европа ще има бежанската криза, отговорът е:

“Няма бежанска криза. В Европа липсва функциониращ процес на взимане на решения. В Еврозоната живеят 338 милиона души, а в целия ЕС 508 милиона жители. Към тях трябва да прибавим приблизително 1,5 до 2 милиона бежанци. Не си струва да се говори по тази цифра, но има дефицит по подхода към нея. Часовникът в Брюксел изостава от този на глобалната реалност.”

От DWN напомнят, че в Украйна, Либия и Сирия бушуват войни, а тези държави са в периферията на Европа. Дали се задава опасност в бъдеще да се зародят подобни конфликти и в Европа?

Фридмън:

“Война в центъра на Европа би означавало Франция срещу Германия, това е невъзможно. Има друг проблем. Наблюдаваме, че все повече региони искат да се отцепят от държавите си. Това са Каталуния, Шотландия или в Белгия Валония и Фландрия. Тук трябва да се спомене, че няма морален повод да се предотврати отцепването на Каталуния. Ако каталунците кажат, че искат сами да контролират границите си, никой не може да им го откаже. Това е същината на въпроса - кой контролира вътрешните граници на Европа? Виждаме, че границите се завръщат.”

Фридмън излага виждането си и по ислямисткия терор:

“Всички съвременни терористи са мюсюлмани, но не всички мюсюлмани са терористи. Европа покани мюсюлманите, тъй като тук става въпрос за евтина работна ръка. В Германия мюсюлманите бяха напъхани в гета и това бе наречено мултикултура (съкратено мултикулти). Налице е един факт – краткосрочно или дългосрочно Европа се нуждае от мигранти мюсюлмани. Ако мислите, че бихте имали по-малко трудности с интеграцията на индусите, то тогава вие се заблуждавате. Интеграцията е трудна работа, която на нас, американците, ни се удава. Проблеми имат европейците. Преди сто години ирландски католици бяха представяни в САЩ като пияници, те бяха дискриминирани и изолирани от обществото. Това за нас обаче е минало. Европа има дълбоко вкоренена традиция да дискриминира чуждото. Вън от съмнение е, че чрез терористични атаки и пропаганда джихадистите искат да радикилазират и да изправят едни срещу други мюсюлмани и бели европейци. Тероризмът е метод за сеене на раздори. Ако джихадистите го постигнат, то те ще са спечелили.”

По време на реч в Чикаго Джордж Фридмън обяви, че цел на САЩ била да не се допусне съюз между Германия и Русия. На въпрос дали в XXI век подобна политика би имала успех, отговорът е:

“Не са единствени САЩ, които искат да предотвратят съюз между Германия и Русия. Няма нито една държава в Европа, която би одобрила подобен съюз. Съюз между Германия и Русия би хвърлил Европа в страх и ужас.”