Анкета, спонсорирана от милиардера Майкъл Блумбърг, който възнамерява да се кандидатира за независим кандидат за президент на САЩ, донесе лоши новини за самия него. Оказва се, че малко от избирателите в Айова го харесват като наследник на Барак Обама.

Собственикът на медийната империя Bloomberg  и бивш кмет на Ню Йорк обяви в края на януари, че до март ще реши дали да се включи като независим кандидат в президентските избори в САЩ, ако избраниците на Републиканците и Демократите не му харесат.

СТАВА ИНТЕРЕСНО: МАЙКЪЛ БЛУМБЪРГ СЕ ПРИЦЕЛИ В БЕЛИЯ ДОМ

Защо Айова? "Щатът на ястребовото око" е сравнително обикновен - среден по популация, среден по площ, в средата на страната, в топ 10 по производство и икономическа сила. Но уникален с най-ранните си партийни съвещания, които често се използват от изборните специалисти за ранна преценка на вота. Ако средната класа подкрепи един кандидат в Айова, най-вероятно ще го подкрепи и на национално ниво. Често кандидати, които се провалят в Айова, се оттеглят. Поради тази причина в началото на изборната година цялото медийно внимание е вперено в този щат.

Според анкетата, финансирана от политическия отдел на Блумбълг и най-големият местен вестник "Де Мойнс Реджистър", едва 17% от демократите и 9% републиканците гледат положително на Майкъл Блумбърг.

Сред вероятните посетители на ранните партийни съвещания, половината от републиканците гледат с лошо око на бившия кмет на Ню Йорк, спрямо 26% от демократите.

АЙОВА, ВТОРНИК: СТАРТ НА БИТКАТА ЗА БЕЛИЯ ДОМ, БЕЗ ТРЪМП ПО "ФОКС"

За сравнение, 50% от републиканците са настроени положително към друг милиардер от Манхатън - Доналд Тръмп, чиято кандидатура възмути Блумбърг. 46% от демократите пък подкрепят Мартин О'Мали, друг бивш кмет - на Балтимор.

Изпълнител на анкетата е социологическата компания Selzer & Co. Те допускат възможна грешка от плюс-минус 4%.