"Много хора, се обръщат на другата страна, когато чуят „Земята е плоска“... Но е невъзможно, когато доказателствата са пред очите ти, да не проумееш, че е така... Пораснете!“

Думите са на рапъра Боби Рей Симънс Джуниър, популярен като BoB. Преди седмица той написа в туитър, че Земята е плоска и това бе прочетено от неговите 2 милиона и 300 хиляди последователи. BoB започна да публикува и „доказателства“: снимка как е застанал прав на високо място, а зад гърба му се вижда долината. „Градовете отзад са на почти 16 мили разстояние. Къде е заоблената линия? Моля ви да обясните това“, гласеше текстът към снимката.

Колкото и високо да застанеш, хоризонтът винаги е на нивото на очите ти. Съжалявам, приятели. И аз не го вярвах доскоро“.

Поредицата от „доказателства“ провокира огромен интерес. Налице бяха няколко факта:

  • - Известен човек твърди нещо;

  • - Милиони проявяват интерес към твърденията му;

  • - Той дори излага аргументи.

Можеха ли най-големите световни медии да стъпят на тези три факта и да съобщят на своите милиони читатели:

Земята може да се окаже и плоска. Дебатът отново е отворен.“

Нищо не им пречеше, но не го направиха. Защото ролята и отговорността на медиите е да съобщават истината, а не просто да пренасят нечии съобщения до по-широка публика, т.е. да бъдат мегафони.

Хайде сега и за робството

 

На 30 януари, събота, феновете на BoB продължаваха да му изпращат въпроси за хоризонта, Земята и най-вече за нейния ръб – защо никой не го е виждал? По същото време най-влиятелните български медии информираха за протестите в Карлово, Варна и Смолян срещу „промените в учебниците по история и използването на термина „съжителство“.

Сега ви моля да изчетете внимателно следващите редове и да не реагирате емоционално, защото изобщо не става дума за използването или неизползването на думата „робство“. Става дума за медиите и за истината или неистината, която те разпространяват.

В събота вечерта трите най-големи български телевизии – т.е. най-влиятелните медии, излъчиха еднотипни репортажи, анонсирани по еднотипен начин от водещите.

Масов протест в Карлово против предложенията за промени в учебните програми“, започва бТВ.

Хората са недоволни от промените в учебниците по история и използването на термина „съжителство“, обявява по същото време Нова телевизия.

С митинги и шествия в Карлово, Варна и Смолян хиляди заявиха недоволство срещу отпадането на знакови литературни произведения от българското възраждане и въвеждането на нови термини в учебниците по история,“ се включи и БНТ час по-късно.

Преди всички БНР също бе информирало слушателите си:

Всички бяха категорични, че няма да допуснат подмяна на българската история и българската литература“.

Драгите зрители и слушатели бяха информирани, че има широко недоволство от „подмяната на българската история“.

Хайде сега и за фактите

Нови учебници няма. Нови проекти за учебници няма. Има нови проекти за учебни програми по общообразователните учебни предмети за някои от класовете. (тук може да видите всички)

Добре, дори и да са само проекти, хората имат право да реагират превантивно, за да не допуснат подмяна, нали?

Трудно може да не се съгласи човек с такава позиция. Точно това означава гражданското общество. Проблемът обаче е, че и това не е факт. В учебниците от десетилетия периодът на турското робство, както е познат за всеки българин, се означава като „османско владичество“. Това не е новина и не може да бъде. (вижте подробното обяснение на историци от БАН защо е така)

А сега искат да го подменят със „съвместно съжителство“ ли?

Не. И това не е случаят. В публикувания проект по история за 6-и клас присъства темата „Османската империя и българите (ХV-ХVІІв.)“. Изредени са изискванията към авторите на учебници, които ще подготвят тази тема:

- Описва устройството на Османската империя.

- Описва мястото на българите в системата на османската държава.

- Представя съпротивителните действия на българите срещу османската власт.

- Проследява на историческа карта масови изселвания на българите.

- Описва промени в начина на живот на българите през ХV-ХVІІ в.

- Дава примери за СЪЖИТЕЛСТВО между традициите на християни и мюсюлмани във всекидневието: празници и обичаи, жилище, облекло, храна.

По-нататък следват:

- Разбира ролята на християнската религия за съхраняване на българската народност.

- Обяснява по зададени показатели ролята на манастирите за съхраняване на българския народ през ХV-ХVІІ в.

- Посочва примери на светци-мъченици за християнската вяра

Прочетете го още веднъж, за да се убедите, че за никаква замяна не може да става дума.

Но защо изобщо точно сега добавят думата „съжителство“?

Не я добавят. На сайта на Министерството на образованието и науката може да откриете действащите в момента учебни програми. В програмата за 6-и клас има тема „Българското общество през XVIII-XIX в. Възраждането“. Сред подтемите са:

- промени в икономиката на българското пространство;

- демографският бум, градовете и градските общини;

- светът на възрожденските българи, традиции и иновации във всекидневния живот, празниците, Светите места;

- традиционни и нови ценности, самосъзнание и самопознание, СЪЖИТЕЛСТВО с другите - турци, евреи, роми, арменци и други обособени общности, българската диаспора.

Толкова интересната дума „съжителство“ нито заменя някоя друга, нито е нова. Промяна няма, още по-малко има подмяна. Протести обаче има.

Защо тогава протестират хората?

Защото някой ги излъга, че има подмяна в учебниците. Репортажите от Карлово показаха хора, които изглеждаха достойни и искрени в позицията си. Те наистина изразиха своето отношение по начин, по който смятат за най-добре.

Не е работа на тези хора да ровят и сравняват документи, да разбират от всичко и да подлагат на проверка всичко, което им казва телевизорът. Така са го разбрали, така са го почувствали, така са го изразили.

Но когато политици се изправят да говорят пред тези хора, от тях се очаква да положат малко повече усилия и да знаят със сигурност за какво говорят. Това не е направил зам.-кметът на Карлово г-н Антон Минев, който заяви от трибуната:

Последният удар, който трябва да бъде нанесен върху българското национално самосъзнание, е именно заличаване на всичко това, което ни крепи и което ни дава самочувствието да се наричаме българи“.

Кой удар, г-н Минев?

А когато медиите информират за протеста на хората в Карлово „срещу подмяната на историята“, имат задължението също така да информират за коя точно подмяна става дума, да установят истината и да не я спестяват на публиката си - т.е. че няма подмяна.

Резултатът е, че най-влиятелните медии в България излъгаха два пъти. Първият път бе, когато не положиха достатъчно усилия да информират за какво става дума, а само прелетяха над повърхността. Вторият път бе, когато съобщиха за предизвиканите и от тях протести и отново спестиха цялата истина. Контролен изстрел в слепоочието, да не би някой да се е ориентирал междувременно.

Най-странното в тази история е защо все още ни спестяват последните разкрития, които разклащат теорията, че Земята е кръгла. Случайност?