Основният лихвен процент (ОЛП) в България падна до рекордните за всички времена 0,00% от началото на февруари, показва статистиката на БНБ. През последните години стойността на показателя непрекъснато намалява, като последно през януари беше едва 0,01% годишно.

Но това не означава, че ще плащате нулеви лихви по заемите.

От 1 февруари 2005 г. стойността на показателя се определя от цената на междубанковите кредити, а БНБ само регистрира неговата стойност. В практиката ОЛП има известно значение, като се прилага заедно с надбавка от 10% годишно към просрочените парични задължения. Но за тази цел се използват стойностите на показателя от 1 януари или 1 юли, съответно за първото или второто полугодие на календарната година.

Основният лихвен процент в България започна трайно да намалява от началото на 2009 г., когато стойността му беше около 4% годишно.

В момента актуалните нива на междубанковите еднодневни (овернайт) депозити са отрицателни - минус 0,06%. Но дори и БНБ да регистрира отрицателна лихва през следващите месеци, ще мине доста време, преди нивото ѝ да премине 10%, така че да се окаже, че печелите от неплащането на задължения.