Наш кореспондент

Тампа, Флорида –

 

Генетично модифицирани комари може би са виновни за епидемията от вируса „Зика“ в Южна и Северна Америка, подозират медици от Европа. Насекомите от типа „Аедес иджипти“ (Aedes aegypti) били разпръснати в района на град Жуазейро, който е близо до Атлантическото крайбрежие на Бразилия. Комарите (с научно обозначение OX513A), които били променени в лаборатория на британската компания „Oкситек“ били предназначени да унищожават ларвите на естествените им събратя, които разпространяват опасната тропическа болест Денг. Тя предизвиква хеморагична треска, която в повечето случаи е смъртоносна. Според Световната здравна организация (СЗО) годишно в тропическите райони на света с Денг се заразяват над 390 милиона души. Повечето заболели са в Южна Америка и Африка, но отделни случаи на болестта са докладвани и в Южна Флорида. По преценка на СЗО около 3900 милиона души живеят под потенциална заплаха от опасната болест.

 

Над 1,5 милиона души, главно в Латинска Америка са засегнати от вируса „Зика“, водеща до дефекти у новородените, които идват на този свят с много по-малки черепи от нормалните (микроцефалия) и неврологични синдроми. При остра инфекция микроцефалията води до значителна загуба на мозъчно вещество, което от своят страна води до пълно обездвижване на крайниците, посочва д-р Ганешуаран Мочида от детската болница в Бостън, Масачузетс, цитиран от „Вашингтон пост“. В Бразилия лекарите наблюдават изключително тежки случаи, при които деца се раждат без мозъчни гънки и с отлагания на калции.

 

В много отношения епидемията „Зика“ е по-лоша от „Ебола“, която върлуваше през 2014 и 2015 г“, заявява за „Гардиън“ Джеръми Ферар, шеф на фонда „Уелкъм“. „Това е ужасна скрита инфекция, към която най-податливи са бременните жени. Тя води до ужасни мутации на техните бебета“, посочва той.

 

Засега няма пряко доказателство, че именно комарите на „Окситек“ са причина за епидемията. Първите случаи на „Зика“ датират от 50-те години на XX. Експерти обаче сочат, че има съвпадение между пускаенто на „Аедес иджипти“ в този район и избухването на епидемия от болестта.

 

Микроцефалията е рядко усложнение, разкрива „Ню Йорк таймс“. Извън Бразилия не е известно увеличаване на случаите, свързани с вируса „Зика“. Въпреки това напоследък са били докладвани малък брой неврологични проблеми с бебета след появата на болестта във Френска Полинезия. През 2007 г епидемия е имало и на остров Яп в Микронезия. Броят на заболелите тогава е бил под 12 хиляди души. Сегашният взрив на „Зика“ е първият в Южна Америка, където не се извършват имунизации срещу заразни болести. Експерти на СЗО смятат, че за първи вирусът се е появил в Латинска Америка през миналия век, когато е бил пренесен от Африка.

 

В определена степен микроцефалията е наблюдавана у бебета, които не са били заразени с вируса. В САЩ с подобна диагноза годишно се раждат около 25 000 новородени. В много от случаите те имат по-малки черепи просто, защото черепните кутии на техните родители също са с много по-малки размери. „Това не означава задължително, че те ще имат неврологични проблеми“, смята д-р Марк Патерсън - детски невролог от елитната клиника Мейо в Рочестър, Минесота. Повечето дефекти биват открити с ултразвуков скенер още преди раждането. Това може да стане едва на 24-та седмица от бременността. Повечето бъдещи майки минават на ултразвуков скенер, когато плодът е на около 20 седмици, допълва д-р Патерсън. Абортите са законно разрешени в САЩ до 24-26-та седмица от бременността. Това поставя родителите в поожение да вземат изключително трудно решение. То се усложнява от невъзможността на лекарите да прогнозират какъв ефект върху мозъка ще има микроцефалията. Статистиката сочи, че най-малко 10 на сто от тези деца нямат психични проблеми. Други са в състояние да водят почти пълноценен живот, макар и с частична интелектуална инвалидност. Други обаче са напълно осакатени и прекарват живота си в инвалидни столове с говорни увреждания и често невъзможност да приемат нормално храна. Междувременно авиокомпанията „Юнайтед еърлайнс“ съобщи, че няма да търси неустойки от бременните жени, които връщат билети за полети до Бразилия.

 

Заради голямата заплаха от разпространяване на вируса „Зика“ Бразилия е изпратила 200 000 военнослужещи в района на град Жуазейро, за да се борят с епидемията. Според СЗО ситуацията с ятата комари през тази година е усложнена заради метеорологичните аномалии, предизвикани от течението Ел Ниньо. Въпреки подозренията, че проблемът може да се свързан с генетично модифицираните комари, бразилският град Пирасикаба обяви, че ще засили употребата им, за да ограничи епидемията от малария.

 

СЗО създаде кризисен щаб, който разработва стратегия за борба със „Зика“. Големият проблем е, че може да минат години преди да бъде открита ваксина срещу опасния вирус. Британски експерти заявиха, че едва ли може да се очаква появата му на острова, защото смятат, че той няма да издържи разликата в климата. От Германия обаче бе съобщено, че са били регистрирани 5 случая на инфекцията. Вирусоносители има вече и в други европейски държави.