Украинецът Артьом Темпинский е организаторът на опита за покушение срещу бизнесмена, бивша барета и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров, като той е действал заедно с още трима свои сънародници, съобщи на пресконференция зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, предаде БГНЕС. Един от четиримата - Роман Логвиненко, е арестуван, другите са обявени за издирване от Интерпол. Имената на останалите двама са Йевен Балков и Максим Чорний.

БРОНИРАН МЕРЦЕДЕС СПАСИЛ АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ (СНИМКИ)

Подготовката за неуспешния атентат срещу Алексей Петров, разиграл се на 29 октомври миналата година на метри от дома на бившата барета, е била доста сериозна. Украинците година и половина са го наблюдавали и са действали много професионално, каза Борислав Сарафов.

"Установили са нейните (б.р., на жертвата) навици и начина на охрана. Установили са методите и средствата и действията на охраната на жертвата. Проучили са всички особености на терена като се камуфлирали, както като клошари, така и с камуфлажно облекло. Подбрали са единственото възможно оръжие, което би могло да доведе до смъртта на набелязания от тях обект", коментира Борислав Сарафов. 

Има разпитани двама свидетели, които са дали информация за украинците и са включени в програмата за защита на свидетелите. Единственото, което е спасило Алексей Петров е фактът, че е ударена предната дясна рамка на колата и гранатата не е влязла в автомобила, обясниха разследващите днес.

Гранатометите са били произведени в България за руската армия и са изпратени в Русия, като отново са внесени в страната.

Алексей Петров обяви награда от 100 хиляди долара на информатори, които дадат достоверни данни за нападението.