Известният шведски сайт за торенти The Pirate Bay предлага от днес нова услуга - директно стриймване на видео, вместо сваляне. Така един от най-големите сайтове за споделяне на файлове стана и най-големият видеострийминг уебсайт.

За разлика от наскоро влезлият в България Netflix обаче, The Pirate Bay е напълно безплатен и напълно незаконен в десетки страни в света.

NETFLIX ТРЪГВА И В БЪЛГАРИЯ

Стриймването на теория става изключително лесно - всеки видеофайл, качен като торент, вече има освен опцията за сваляне и Stream it! Натискане, отваря се нов прозорец и филмът започва да се зарежда. На теория. На практика обаче много потребители се оплакват, че видеото просто не тръгва. Други пък твърдят, че всичко върви гладко и бързо. Явно на този етап услугата още е нестабилна.

Разбира се, за да се гледа едно видео директно, трябва някой да го качва - и колкото повече, толкова по-добре. От това зависи и колко бързо зарежда, и какво е качеството на филма.

Може ли човек да бъде проследен?

Преди зареждането на видеото, The Pirate Bay предупреждава, ако ползване услугата без VPN, тоест без IP адресът ви да е защитен.

The Pirate Bay е сред най-популярните, но и най-преследваните торент сайтове. От създаването си през 2003 г е имало десетки опити да бъде спрян, а сървърите му са местени няколко пъти. В момента работят няколко активни копия и според повечето специалисти е практически невъзможно да бъде премахнат. В много държави обаче е блокиран - което интернет потребителите лесно заобикалят.