Изключително сложна операция, при която палец от крака на пациент е бил трансплантиран на ръката му, са извършили хирурзи от столичната болница "Софиямед", съобщиха от лечебното заведение. Интервенцията е много специфична, изисква голяма прецизност и досега не е извършвана от български лекари.

Сложната микрохирургична операция се налага, след като 50-годишен мъж от гр. Павликени постъпва в болницата за консултация, тъй като частично е загубил ръката си при трудова злополука преди година. Заключението на специалистите е, че липсващият палец на дланта може да се възстанови с палец от ходилото и се съгласяват да направят трансплантацията. Самата интервенция е извършена от доц. Маргарита Кътева, завеждащ Клиниката по ортопедия, травматология, хирургия на ръка и реконструктивна хирургия, заедно с екипа й в болница "Софиямед". 

"Когато приех Георги за операция, знаех че тя ще е предизвикателство за мен и екипа ми, тъй като подобна микрохирургична интервенция се прави за първи път у нас. През 1992 г. успяхме да трансплантираме втория пръст от крака като палец на ръката на пациент, но не и палец от крака на мястото на премахнат палец на ръката, тъй като за такава операция има специфични показания", споделя опита си доц. Кътева.

По думите й трансплантацията на палец от крака е рядко прилаган метод, защото пръстът служи за опора на тялото и правилната походка. Въпреки това, след повече от 10 часа в операционната, хирургичната интервенция се оказва успешна.

"Зашихме всички структури, отговарящи за функцията на палеца на ръката, което означава, че след време пациентът ще може да го движи и да има сетивност, така че той да бъде напълно функционално способен", уточни в последствие доц. Кътева.

Добрата новина е, че за последната една седмица това е третият случай на уникална операция в България, за която медиите съобщават.

Миналата сряда министър-председателят Бойко Борисов лично разпореди да се връчи награда на екипа на д-р Кристина Чачева и д-р Марина Михова от АГ болница "Надежда". През през декември 2015-а те спасяват живота на неродено бебе, като поставят дренаж в белия му дроб докато още е в корема на майка си.

Междувременно от АГ болница "Щерев" напомниха, че техен екип е извършил две последователни вътреутробни операции още през февруари миналата година. Тогава лекарите оперират бебе в 28-ата и в последствия в 34-та гестационна седмица заради вродена диафрагмална херния. Интервенцията е успешна и детето се ражда без опасност за живота.