Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес заплаши, че страната му може да се намеси военно в Сирия и да отвори границите си към Европа за над 2 милиона мигранти, които в момента подслонява. Сред най-пострадалите от такава стъпка може да е България.

Вследствие на нея може "да дойде времето" на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, казва още Ердоган в реч пред бизнесмени, предавана пряко по телевизията.

Европейският съюз се съгласи да даде на Турция 3 милиарда евро, за да държи бежанците на своя територия, да им създаде заетост и битови условия и да спре трафика през морската си граница с Гърция. ЕС също прие да ускори въвеждането на безвизов режим за турските граждани и да отвори нова глава в зациклилите преговори на Турция за членство.

Ердоган каза, че търпението му по отношение на Сирия може да се изчерпа и Турция да се намеси, за да прекрати това, което той нарече "безмилостно клане" и "етническо прочистване" в тази страна.

Междувременно в Брюксел министрите на отбраната на НАТО решиха да започнат мисия в Егейско море, за да спрат нелегалния трафик на хора между малоазийския турски бряг и гръцките острови, съобщи германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен. Турция, Гърция и Германия сложиха предложението на масата по-рано тази седмица.