Любителите на картини могат да въздъхнат спокойно. Руска компания създаде техника, която позволява да се печатат платна на Винсент ван Гог само за 200 долара, съобщи агенция РБК.

Фирмата "Приксел" стартирала съвсем наскоро. Явно с начинанието си обаче тя ще регистрира големи печалби, уверени са специалистите в бранша.

Досега за създаването на максимално близка до оригинала картина трябваше да се прибягва до труда на художника. Новата техника на "Приксел" обаче ще пресъздава и мазките на четката.

"Обикновените репродукции на Ван Гог предават настроението на художника, общото впечатление от творбата му, но без повторение на контурите на формата на мазките на четката му не можеш да предадеш уникалността на техниката на живописеца", казва бизнесдамата Любов Череван, основател на "Приксел".

Тя показва 3D-копие на картината "Звездна нощ" от 1889 г. Художникът я рисувал с техниката импасто. Той не е разреждал боите, а ги е изстисквал направо върху платното, върху което оставали тежки и гъсти мазки. Всичко това е изцяло предадено в печатната репродукция с новата техника.

Това е оригиналът на "Звездна нощ". Разликите между него и принтираното копие се забелязват много трудно.

Идеята да се използват обичайните печатарски широкоформатни ултравиолетови принтери за релефен печат хрумнала на Череван преди няколко години. Тогава тя била студентка в Санктпетербургския университет по информационни технологии, механика и оптика. Дамата реализирала идеята си с помощта на своя състудент Кирил Авдеев. Той написал програмата, която можела да "чете" не само контурите на мазките, но и цвета и блясъка на боите.

Как работи това чудо?

За създаването на виртуален 3D-модел "Приксел" използва набор от най-малко две снимки. Те автоматично се обработват на компютър с помощта на специален софтуер, който представя картината като масив от слоеве. "Приксел" съхранява информацията за слоевете във файл в собствен разработен формат. Този файл се подава към принтера, където растерният процесор го префасонира във форма, която устройството може да разчете. Процесорът "разказва" на принтера как да разположи точките върху всеки от слоевете, а също така и как те трябва да се наслагват една върху друга.

Първата версия на "Приксел" Любов Череван и Кирил Авдеев представили пред бизнесмени през 2013 г. Тогава те получили 20 000 долара. С парите двамата новоизлюпени предприемачи усъвършенствали софтуера, който започнал по-точно да определя слоевете, и разработили свой формат данни. Средствата били похарчени предимно за бои и наемане на малък ултравиолетов принтер "Мимаки".

Първоначално себестойността на печатането на репродукциите се оказала висока. Една от тях с размери 20х25 сантиметра струвала 25 000 долара. Тогава обаче технологията била основана на печатане едновременно на 3D и ултравиолетов принтер. За половин година от "Приксел" успели да намалят себестойността 500 пъти. Това станало за сметка на отказа от използването на 3D-принтер и доработването на технологията. Сега печатането на репродукцията на картина с размер 40х50 сантиметра излиза 40 долара.

Създателите на "Приксел" смятат да пратят свои агенти в САЩ и Азия. Особено важен пазар е Китай, където европейските импресионисти са много ценени. Тези агенти трябва да снимат картините в музеите - разбира се, ако получат разрешение за това. А Череван и Авдеев ще търсят търговци на едро.