­­Стохколм. Енориашите пускат с SMS дарения на своята църква. Бездомниците, които продават дребни стоки по улиците носат мобилни четци за кредитни карти. Дори музеят на АББА, въпреки че е храм на попгрупата от 70-те години, която изпя Money, Money, Money, смята парите в брой за толкова изостанало нещо, че не можете да си купите билет за посещение с банкноти и монети.

Много малко са местата, които като Швеция са се насочили към безкешовото плащане, използвайки вместо пари банкови карти и мобилни приложения, пише в. Ню Йорк таймс.

Насочената към високите технологии държава, от която излязоха услуги като Spotify и мобилни игри като Candy Crush е примамена от иновациите, които правят дигиталните разплащания по-лесни. В някои случаи дори нямате избор – много от банките в страната престанаха да приемат пари в брой.

Но не всеки е доволен. Широкото възприемане на електронните разплащания накара правозащитни организации да твърдят, че по този начин се нарушава правото на защита на личните данни, а финансите стават по-уязвими за хакерски атаки.

Критиците също така казват, че по този начин възрастните хора и мигрантите могат да бъдат ограничени от някои услуги. Други са доволни, като например самият Бьорн Улвеус, един от членовете на АББА. Той казва, че вече не се страхува за парите си, откакто не използва кеш. Мярка, която е предприел, след като преди години апартаментът на сина му в Стокхолм два пъти е бил обиран.

В момента номиналът на банкнотите и монетите представлява само 2% от шведската икономика, сравнен със 7,7% за САЩ и 10% за еврозоната. През последната година само около 20% от всички потребителски плащания в Швеция са били направени в брой при средно 75% за останалата част от света.

Банковите карти са кралят в Швеция с близо 2,4 млрд. тансакции през 2013 г., в сравнение с 213 млн. 15 години по-рано.

Но дори те срещат конкуренцията на мобилните приложения, които шведите използват ежедневно.

Поне половината от клоновете на най-големите банки в страната като SEB, Swedbank, Nordea Bank и други, не работят с пари в брой. Трезорите казват, че са намалили сериозно разходите си за сигурност, защото няма как да бъдат обрани с взлом.

Банкоматите изчезват със стотици, особено в земеделските региони.

Правителството не пречи на процеса. Най-малкото, то се облагодетелства от по-ефикасна събираемост на данъците, защото електронните трансакции оставят следа. В икономики като Италия и Гърция, където все още плащанията се извършват предимно в брой, има сериозни проблеми със събирането на данъците.

Разбира се, кешът не е мъртъв. Шведската централна банка, Riksbank, прогнозира, че парите в обращение ще намаляват, но дори и след 20 години те пак ще се използват. А наскоро банката пусна нова емисия банкноти и монети.