Американският актьор Леонардо ди Каприо и неговата сънародничка Бри Ларсън получиха наградите на Британската академия за кино и телевизионни изкуства (БАФТА) за „най-добра мъжка роля” и „най-добра женска роля”.

В Лондон раздадоха главните кинонагради на Великобритания. Режисьорът на "Завръщане" Алехандро Иняриту и Ди Каприо. Ди Каприо бе отличен за главната си роля във филма „Завръщането” (The Revenant). Това е и първата му награда БАФТА. Самият филм бе посочен и за най-добрият, според Британската киноакадемия. „Завръщането” бе удостоен по-рано в неделя и с „бронзовата маска” в категории като „най-добър звук”, „най-добра операторска работа”, „най-добър режисьор”, съобщи БГНЕС.

Бри Ларсън получи наградата за главна женска роля в драмата на ирландския режисьор Леонардо (Лени) Ейбрахамсън във филма "Стая" (Room). Двайсет и шест годишната актриса изигра ролята на жената на име Ма, която е била отвлечена още като момиче и оттогава живее в съвсем малка стая с малкия си син. Тя вече има „Златен глобус” за тази роля. Световната киноиндустрия нарича наградите БАФТА „репетиция” за връчването на „Оскари”-те. Тъй като Ди Каприо при цялата си популярност никога не е получавал тази награда, то неговият триумф от неделната вечер в Лондон може да се смята за признак, че в най-скоро време американският актьор най-накрая ще получи най-голямата кинонаграда на САЩ. И Ларсън може да стиска палци. Тя е номинирана и за „Оскар” за същата си роля във филма „Стая”. Най-добър актьор от втори план стана Марк Райлънс за ролята на съветски разузнавач в американския исторически филм на Спилбърг „Мостът на шпионите” (Bridge of Spies). Това е и напълно заслужено отличие за перфектната игра на незабележимост.

"Най-добра актриса от втори план” стана американката Кейт Уинслет за ролята на Джоана Хофман в биографичната драма на Дани Бойл „Стив Джобс” (Steve Jobs). Филмът „Бруклин” (Brooklyn) на Джон Краули получи наградата на Британската академия за кино и телевизонни изкуства (БАФТА) в категорията „най-добър британски филм”. Това бе обявено на 69-ата церемония по връчване на главната британска награда за кино. „Бруклин” е направен по едноименния роман на ирландския писател Колм Тойбин. Главната героиня Айшлин Лейси напуска Ирландия и се отправя към САЩ за да търси работа, опитва да устрои живота си и се влюбва. Трагичните новини от родината й карат девойката да се върне обратно, там тя среща друг мъж и се изправя пред трудния избор с кого да остане. „Бруклин” е номиниран за „Оскар” в три категории. Той е и претендент за званието най-добър филм.