Борисов изглежда разбира, че сдвояването му с Пеевски е пагубно за него и за ГЕРБ. Това е добра новина и дано това да е обяснението за решенията за "Хемус" и евентуалното публикуване на международния доклад за КТБ. (Странно би било самата компания да настоява за конфиденциалност - щом правителството няма нищо против разкриването.)

Беше очевидно, че ДПС - с корпоративната си клиентела, порциите и отровните медии - са вече неприемливи за ЕС, а днес вече и за Турция. Моето предположение беше, че цялата история с Местан е всъщност опит за спасяване на корпоративната опашка на ДПС, която мнозина у нас и нашите партньори от ЕС настояват да бъде "отрязана". За това "спасяване" беше нужна и националистическа-ДС мобилизация около Доган и Пеевски, представянето им като Левски, "секюритизирането" на проблема и пр. Ако предположението е вярно, историята с Местан е с основен източник София, Брюксел и Берлин, а Истанбул беше въвлечен като хващащо въображението прикритие.

ДЕНЯТ, КОЙТО ТРЯБВА ДА ЯДОСА ПЕЕВСКИ

Това е само предположение - спекулация. Но поне дотук, фактите съвпадат с него. Остава да видим, обаче, кой ще надделее, защото борбата продължава. Ако Борисов е сериозен в смяната на посоката по отношение на Пеевски, ако прекрати държавното фаворизиране на определени бизнеси и медии, ако се откаже от "балансирането" между корпоративните ДПС структури, ЕС и реформаторите - би трябвало да бъде подкрепен.

Предпазливо и внимателно, обаче, защото може да става дума и за някакво ново финтиране и дриблиране в центъра, с което се печели време и позиция за идващите избори. Парен каша духа, а кашата е голяма.

КОЙ? ТЯХ ЛИ ДА ГИ Е СРАМ?

Коментарът е от фейсбук страницата на Даниел Смилов. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z