Управляващите се объркаха в обясненията защо точно се спират тръжните процедури за продължението на магистрала "Хемус" от Ябланица до разклона Плевен/Ловеч.

Следобед пресслужбата на регионалното министерство разпространи съобщение, че Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" е прекратила процедурата за избор на изпълнител на строителството на ЛОТ 1 и на ЛОТ 2 на автомагистрала "Хемус", както поиска премиерът Бойко Борисов тази сутрин.

Министър-председателят не даде никакви обяснения защо иска отмяна на търговете, а правителствената информационна служба излезе със съобщение от едно изречение, което гласеше:

"Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ (НКСИП) незабавно да предприеме действия по прекратяване на процедурата за избор на изпълнители на строителството на aвтомагистрала „Хемус” – ЛОТ 1 и ЛОТ 2."

Неофициално от правителството коментираха, че причина за действието са съмненията, че зад изпълнителите стоят Делян Пеевски и Валентин Златев. 

Първа версия

 

Следобед обаче от държавната компания обясниха, че спирането на тръжните процедури за двата лота е "поради невъзможност да бъде осигурено финансиране за изграждането им по линия на Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020" (ОПТТИ).

И обясниха в детайли:

"Бюджетът на ОПТТИ по приоритетна ос 2: „Развитие на пътната инфраструктура по основната и разширената трансевропейска транспортна мрежа“ е в общ размер 673 млн. евро. Средствата са предвидени за изграждане на АМ „Струма“: ЛОТ 3.1 от Благоевград до Крупник на стойност 83.5 млн. евро, на тунела при с. Железница – с индикативна стойност 120 млн. евро, на ЛОТ 3.2 – участъкът Крупник – Кресна, за който предстои решението за избор на трасе и неговото остойностяване, на ЛОТ 3.3 – от Кресна до Сандански – 128 млн. евро, както и за изпълнението на фаза 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път – 64 млн. евро. Предварителните разчети сочат, че с реализирането на изброените проекти наличният ресурс ще бъде напълно изчерпан".

Втора версия

 

Минути след като регионалното министерство съобщи, че търговете за "Хемус" са спрени по единствената причина, че за тях няма пари, премиерът Бойко Борисов от Прага даде съвсем различно обяснение защо е поискал прекратяване на процедурите. 

Предлагаме точния цитат от пратеника на "Дневник" в столицата на Чехия:

"Витае, че от едната страна - макар че повтарям за вашите зрители и слушатели, нито имат участие, нито имената им са в тези фирми - но витае, че зад едната (фирма) стои Златев, зад другата стои Пеевски. "

След това премиерът продължава обяснението:

"Официално или неофициално върху тази процедура имаше съмнения, че не е така както трябва. Искам да кажа, че тя е абсолютно извършена законосъобразно. Но когато витаят в общественото пространство съмнения върху сделка, която е около 800 млн. лева държавни пари, никога не бих си позволил да остане в обществото какъвто и да е оттенък, че нещо неправилно съм извършил. Затова я затворих и разпоредих веднага да се проведе нов търг, да бъде направен пред очите на всички медии", е казал Борисов в Прага.

Думите му са в пълно противоречие с обявеното от Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" и министерството на Лиляна Павлова, които обясняват спирането на търговете изключително с липсата на пари по Оперативна програма "Транспорт".

И трета...

 

Всъщност тезата на строителното ведомство не е убедителна, защото 60-те километра от "Хемус" изчерпват почти изцяло размера на евросредствата за пътища в периода до 2020 година, а и досега се твърдеше, че за този аутобан държавата ще търси друг източник на финансиране извън парите от ЕС.

Изпълнителите на строителството на продължението на магистрала "Хемус" от Ябланица до разклона между Плевен и Ловеч бяха избрани в средата на декември с решение на Националната компания “Стратегически инфраструктурни проекти”. Впечатляващото при него бе, че участъкът е с обща дължина от 60 километра излизаше златен - за над 800 милиона лева.

Според обявеното тогава класиране обединение "АМ Хемус Лот 1", включващо "Джи Пи Груп" ООД, "Конструксионес Табоада и Рамос" ООД, "МР Сивил Уъркс" ООД и "Трансконсулт-22" ООД, ще гради трасето от Ябланица до разклона за Угърчин. Следващият лот оттам до разклона за Плевен и Ловеч се печели от  Обединение "ПСТ Хемус 2" ("ПСТ Груп" ЕАД, "Хидрострой" АД, "Пътстрой Бургас" ЕООД и "Евро Алианс Тунели" АД).

За първия участък офертата е за 277,4 млн. лева, а за втория - за 479,3 млн. лева. Така стойността на цялото трасе излиза 756,7 млн. лева, докато индикативната стойност бе 434 млн. лева. При това максималната цена може да достигне над 879 млн. лева при наличието на непредвидени обстоятелства.

Вторият лот от аутобана е за консорцум с водещ партньор "ПСТ груп". Компанията в медийни публикации е свързвана с Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка. Другите 300 млн. лв. са за "Джи Пи груп", за която пътищари твърдят, че е близка до генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев. И двамата отричат такива връзки.

А за нас остават въпросите защо изобщо бяха обявени строители за този участък без да има осигурено финансиране и защо точно днес премиерът отмени това решение.