"Проучвания от години показват, че мехнизмът на проверка (на Еврокомисията, б.р.) има изключително високо доверие сред българските граждани. Българските граждани очакват от Брюксел да ги освободи от олигархияга. И нека не бъркаме патриотизма със слугинажа и със свободата от олигархията." 

Така бившият правосъден министър Христо Иванов отговори в студиото на бТВ на въпрос, че стават все повече хората, на които им се насажда да неглижират редовните годишни евродоклади по Механизма за сътрудничество и проверка и се създава мнение, че те са писани просто от някакви чиновници по доноси.

ХРИСТО ИВАНОВ: РАЗДЕЛЯНЕТО ОТ РУМЪНИЯ (БИ ТРЯБВАЛО ДА) Е МОМЕНТЪТ НА ИСТИНАТА В СОФИЯ

Той коментира и видимия отпор на институциите да направят сериозно разследване на фактологията, изнесена в добилите публичност разговори на "Двете каки".

"Вместо да започнеш от съдържанието и да започнеш веднага, чакаш месеци наред и се съпротивляваш по всякакъв начин. Кажете ми кой ще съдейства на такава проверка, кой ще дава данни на прокуратурата или МВР? Ние не можем да очакваме от тези хора да имат усещането, че участват в нещо реално", поясни Иванов.

Според него има "една каста в България и когато срещу нея се правят проверки, те са наужким. И когато това е очевидно, тези хора не носят никакви последици".

"Когато с години се натрупва тази култура на безнаказаност, имаме положението, което виждаме".

Иванов даде пример с действията на съседна Румъния, където на политическата класа ѝ се наложило да разбере, че трябва да се сменят правилата.

Запитан при очевидната липса на мнозинство в парламента, как правителството може да направи нещо, той отговори, че то може да направи много неща - да поеме ясен ангажимент за реформа на прокуратурата.

"Не мене ми повтаряха от самото начало как не можем да направим реформа в прокуратурата - накрая се събраха 204 гласа, вярно за нещо изгодно на главния прокурор".

Според него, когато има национална цел и политическа воля, правителството трябва да заяви кое трябва да се случи, а който в парламента откаже да подкрепи подобна инициатива, ще си понесе политическите последици.

"Най-накрая по тези скандални казуси и най-накрая по тези скандални фигури да започне да се работи. Нека излезем от механизма с поне с мъничко чест", апелира Иванов.

Както Клуб Z писа, по-рано днес Иванов разпространи дълъг статус във фейсбук по повод новината, че ще ни разделят от Румъния.

"Изключителни заслуги за този резултат има на първо място г-н Сотир Цацаров. Три години след началото на мандата му е пределно ясно, че той е лидер на анти-реформаторското мнозинство във ВСС, вдъхновител на парламентарната съпротива срещу пълноценните изменения в конституцията, гарант, че в прокуратурата няма да мръдне нищо в посока повишаване на капацитета за борба с корупцията и скъпоценен клиент на пеевската пропагандна машина.

Не е ли време да поеме някаква отговорност, най-малкото като използва нововъведената възможност да бъде изслушван от Народното събрание по конкретни въпроси и от парламентарната трибуна да обясни на всеки български гражданин в името на какво счита, че трябва да продължи да заема поста главен прокурор в оставащите 4 години от своя мандат и нашия живот?", пишеше в него.