АДЕЛИНА ДЕЛИЙСКА

Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. Завършила е право, политология и европейска интеграция. Тя е депутат от ГЕРБ. Беше министър на здравеопазването от 21 март 2012 г. до 13 март 2013 г.  Атанасова бе избрана и за председател на Временната анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и да противодействат на източването на КТБ в периода 2009-2014 г.

-  Г-жо Атанасова, казвате, че не желаете да коментирате вота на недоверие към политиката в здравеопазването, но няма как да не ви попитам днес, ако бяхте в опозиция, а не на власт, бихте ли подкрепила реформите на здравния министър Петър Москов. Убедена ли сте, че те са правилни?

-   Факт е, че започнаха серия от промени в сферата на здравеопазването. Решенията, които се вземат, трябва да бъдат много добре обмислени, защото те засягат както работещите в нея, така и българските граждани, които са потенциални потребители на медицинските услуги. Затова си позволявам да призовава министър Москов да търси политическия консенсус в пленарната зала. Темата здравеопазване е надпартийна. Днес се чуха най-различни тези, нормално е за опозицията да ползва оръжието на демокрацията – вота на недоверие. Смятам обаче, че е добре и занапред да се правят публични обсъждания на идеите за промени в сектора. Така ще бъдат разсейвани страховете на хората. Не желая повече да коментирам случващото се, вярвам в етичността и коректността и след като съм била на този труден пост, не мисля че е редно аз да се произнасям сега.

- Какви са очакванията ви от доклада на Аликс Партнърс, ще разберем ли най-сетне кой е виновникът за източването на КТБ?

- Със сигурност мога да кажа, че имаме такива очаквания. Надявам се на бърза реакция от министъра на финансите Владислав Горанов, така щото истината най-после да излезе наяве. Ние, от мнозинството, искаме това. От доклада очаквам и по безспорен начин да се потвърдят и изводите на Временната комисия, която работеше в парламента и доказа няколко неща. Първото е, че банката не е функционирала нормално, тя е била източвана чрез свързани лица. Второто е, че контролиращите държавни органи, оторизирани да правят надзор над тази институция, не са го вършели. И третото е, че, за да съществува КТБ в този си вид, изглежда има и определени зависимости, които са дали самочувствие на основния акционер и мажоритарен собственик да привлича капитали на различни депозанти, но и да разплаща необезпечени кредити.

- Зависимостите, за които твърдите, от политици ли са и кои са те?

- Списъците, които бяха оповестени, говорят достатъчно ясно. Там фигурират всякакви имена, политически организации. Това, което може би следва да попитате, но не мен, е защо политиците и партиите им са избрали точно тази институция и са я превърнали в банката на властта. Името на ГЕРБ не е там, но останалите е добре да обяснят публично срещу какви консултации и комисионни са в тези списъци.

- Кога ще бъде разсекретен докладът за фалита на КТБ?

- Надявам се това да стане съвсем скоро под егидата на финансовия министър и със съответните законодателни изменения, за да няма пречки за това. Имаме всички основания, и то безспорни, че КТБ е действала като пирамида. Това установихме не само в работата ни в нашата комисия, но се потвърдиха и от всички данни и документи, които обработихме за няколко месеца. Също така и от всички изслушвания през това време в комисията. И най-важното е, че разполагаме с данните от проверки на одиторските фирми за изпадането на банката в несъстоятелност. Всичко това безспорно потвърждава наличието на свързаност между мажоритарния собственик и определени лица, както и кредитирането на кухи фирми.

- Какви ще са следващите стъпки на вас, управляващите, да докарате нещата до край?

- Нашата комисия свърши своята работа в момента, в който докладът беше внесен в деловодството на Народното събраниие. Мога да кажа, че съм доволна, че хората работиха изключително професионално. От тук нататък работата е в ръцете на синдиците, които, съгласно закона, са натоварени и трябва да определят масата на несъстоятелност на КТБ. Така че всички вложители, които са имали депозити над гарантираните от Фонда за гарантиране на влоговете, да могат да си ги получат.  

-  Днес колегата ви Мартин Димитров се оплака, че заради неговото говорене за КТБ злосторници са посегнали на автомобила му, как ще коментирате това, страхувате ли се за сигурността си?

- Дори не разбрах за този инцидент. Но коментарът ми е еднозначен – всеки гражданин, независимо дали е депутат, заслужава да живее в сигурна държава. Много е жалко, ако заради негови изказвания, се е случило това. Дано това да не е форма на натиск, а просто криминален акт. Надявам се МВР да разсее съмненията му. Иначе депутатите като всички други хора имат своите страхове, съмнения и прочее, дори Конституцията не ни предпазва от подобни посегателства, въпреки имунитета.

- Как ще отговорите на онези анализатори, които написаха, че оповестяването на вложители в КТБ е с цел да се замаже положението и да не се разбере кой всъщност е изтовал банката?

- Ще кажа само, че ние като законодателна власт, а и усилията на изпълнителната такава, както и на прокуратурата, са в посока на това истината за КТБ да излезе наяве.