Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) може да се насочи към въвеждане на полупрезидентска политическа система, сходна с тази във Франция, пише вестник „Хюриет”, цитиран от БГНЕС.

Причината е отпорът на опозицията на идеята за напълно президентска република начело с Реджеп Ердоган. ПСР цели такива конституционни промени. Консултациите с другите политически сили до момента обаче не могат да съберат достатъчна подкрепа.

„Турция има нужда от преход към нова система за управление и идеалната форма е президентската система, защото по този начин отговорността, властта и лидерството ще бъдат коректно разделени, чрез отделни избори за парламент и президент”, заяви депутатът от ПСР Мустафа Шентоп - шеф на Комисията за конституционни промени. „Полупрезидентска система може да се обсъди, ако президентската не бъде въведена. Всъщност, сегашната система в Турция не се различава особено от тази във Франция с две фундаментални изключения. Първо, във Франция президентът оглавява кабинета и няма как негово заседание да се проведе в отсъствието на държавния глава”, допълни той.

Втората разлика според него е, че правителството във Франция отговаря едновременно пред парламента и президента, докато в Турция само пред парламента.

„Тук правителството може да бъде отзовано само от парламента. Президентът, който назначава Министерския съвет, не може да го разпусне. Тази власт е налична в полупрезидентската система във Франция”, обясни Шентоп.

Коментарите на депутата идват няколко дни след провала на парламентарните преговори за конституционни промени между управляващи и опозиция. Републиканската народна партия (РНП) напусна диалога на 16 февруари, като според тях управляващите от ПСР се опитват да насочат всички въпроси към въвеждане на президентска система.