Кабинетът "Орешарски" е бил по-прозрачен, тъй като премиерът бил безпартиен. Това обяви самият бивш министър-председател в студиото на бТВ тази сутрин.

Пламен Орешарски отбеляза, че сега нещата са много по-неясни:

 "В тази четворна коалиция на публиката нищо не е ясно, ако това не е задкулисие, аз губя представата си за този термин."

Той допълни, че никога не разбирал моделът "КОЙ", и го считал за метафора.

На популярния въпрос кого вижда в огледалото, Орешарски отбеляза, че е виждал само себе си.

"В парламента имаше двама лидери на политически партии, които подкрепяха кабинета, те имаха отношение към вземаните парламентарни решения, но по отношенията на Министерски съвет, заставам зад всяко решение," каза той.

Според бившия премиер, няма да разберем много повече от доклада за КТБ, който според него ще е "технократски". 

ДОКЛАДЪТ НА ALIXPARTNERS ЗА КТБ ОТИВА В ПАРЛАМЕНТА

"Не вярвам, че докладът ще стигне до пътя на тези кредити. Задачата им е да се създаде предпоставка за връщането на кредитите. Мисля, че много малка част ще бъдат върнати", обясни той.

Спирането на обществените поръчки от страна на Бойко Борисов Орешарски определи като "противоречиви".

БОРИСОВ УВОЛНИ ШЕФА НА АГЕНЦИЯТА ЗА БЕЖАНЦИТЕ

"Очаквам да бъдат наказани тези, които са подарили обществените поръчки. Ако са законни, къде е проблемът? Ако не са, има си органи, които да разследват", добави той.

Според него ключов външен проблем ще е бежанската вълна, и той призовавал със статуси да се засили граничния контрол.

"Сегашните власти получиха едно много добро наследство по отношение на югоизточната граница. Но всички твърдят, че Странджа е разграден двор. Дори обикновени аматьори ловят цели групи мигранти."

"А, небезизвестният вече Динко от Ямбол", сети се Антон Хекимян, който определи ловеца на бежанци за супергерой преди дни.

ГЕРОЙ ЛИ Е ДИНКО ВЪЛЕВ ОТ ЯМБОЛ, ПИТАТ ЖУРНАЛИСТИ

Орешарски заяви, че вътрешният проблем е начинът на управление.

"Начинът на управление, разграждането на институциите, конфликтите между властите вече са на равнище, което не съм наблюдавал последните 25 години. Понеже е модерно да се казвна "последните 25 години". Всичко това заплашва дори средносрочната перспектива," обясни той.