Пред тежка задача бяха изправени днес депутатите от Комисията по правни въпроси в парламента - 14 проектозакона за промени в Изборния кодекс, най-малко по един от всяка партия, които логично повдигнаха всички ключови въпроси за изборите в България, натрупани през последните години.

Причината за струпването на проекти за поправки бе решението на ГЕРБ да не пипа кодекса "Манолова" преди местните избори миналата година.

КАКВО РЕШИХА ДЕПУТАТИТЕ И ДЕТАЙЛИ ЗА ВСЕКИ ЗАКОНОПРОЕКТ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК

Дебатът днес започна със законопроект на ДПС и естествено с вечния изборен въпрос на Движението - този за агитацията на майчин език. Необичайното бе, че с почти идентичен проект излезе миналата година и сега независимият депутат Георги Кадиев.

"Това беше законопроектът, за който за малко да бъда изключен от БСП. После тази грешка беше поправена", пошегува се той.

Кадиев наистина беше остро критикуван заради предложението си от своите съпартийци, но напускането му стана по други причини - яви се на местните избори като кандидат на друга партия.

"Основно човешко право е информацията да бъде достъпна и разбираема. За мен отказът от това право е по-скоро лош", аргументира се той и днес.

Депутатите от ДПС изтъкнаха познатите си доводи - че забраната за агитация на майчин език са противоконституционни, и нарушават европейски и международни закони за дискриминация. Те определиха забраната като нещо "нечовешко и нехуманно".

На заседанието обаче присъстваше и Валери Симеонов, който не е член на комисията, но е вносител на един от законопроектите. И бе изненадан от поредния опит на Движението да промени закона.

"Човешко и хуманно ли е когато български граждани, които имат поне основно образование, вашите избиратели основно поне имат, човешко и хуманно ли е тези хора да бъдат капсулирани и изолирани в отделни райони? Всички те са граждани на България, и тези, които не владеят български, трябва да бъдат насърчавани още по-добре да го владеят."

Нападката срещу образованието на избирателите на ДПС сериозно обиди депутатите на Движението. Хамид Хамид изтъкна, че повечето избиратели на ДПС, за разлика от тези на други партии, били с висше образование.

"Абсолютно сте прав. Много избиратели на ДПС са с висше образование, и знаят отлично български, и само в деня на изборите те забравят българския език и трябва да бъдат агитирани на турски?" пошегува се Емил Димитров-Ревизоро от Патриотичния фронт.

Хамид Хамид се съгласи - да, избирателите да Движението говорят книжовен български език.

"Традиционно е, при такова събиране, да се направи поздрав на майчин език - става дума само за поздрав, и въпреки това колеги бяха глобени само заради това", изтъкна той и добави към патриотите: "Сeлам алейкум."

В спора се включи и съпредседателят на партията Четин Казак:

"Тук не става въпрос дали някой владее или не владее турски език. Определени послания могат да бъдат възприети по-добре на майчин език."

И изтъкна, че има йерархия на нормите, според която агитирането на турски може да е забранено от българския Изборен кодекс, но е позволено от по-висши международни закони.

Представителите на други партии не направиха дори опит да коментират и очаквано проектите на ДПС и Кадиев не минаха на първо четене.

Кратък спор предизвика и идеята на ГЕРБ предизборната кампания да се намали от 30 на 21 дена. Управляващите се мотивираха, че избирателите се изморяват и стават апатични, цитираха значително по-малките кампании в повечето държави в ЕС, като Чехия, в която е само 16 дена, и подчертаха, че те като голяма партия нямат полза от това.

"Кампанията се прави през цялото време, а реалната кампания се състои в оплюване на опонентите. Това е нещо, което можем да съкратим", изтъкна депутатът от ГЕРБ Свилен Иванов.

Според Явор Хайтов от БДЦ обаче това нарушава основни демократични права и доказали се във времето практики. Той изтъкна колко неподходящо би била подобна промяна при президентския вот, и заяви, че между първо и второ четене неговата партия ще предложи кандидатската двойка президент-вице да се обявява цели 90 дена преди изборите.

"Ние категорично вървим в посока мажоритарни избори. Настроенията масово се променят. Всеки, който участва в избори, знае, че за тях трябва време. Един кандидат за кмет на София трябва да обиколи 24 района, един кандидат-президент - 28 района. И най-важното, има нови хора, които днес се появяват и искат да влязат в политиката, ето къде вие облагодетелствате себе си", изтъкна пък Георги Кадиев.

В крайна сметка депутатите постигнаха съгласие, че в случая с президента може да се води дебат по въпроса.

Почти нетърпеливо избраниците преминаха директно в следващия ключов диспут - този за електронното гласуване.

"Ние сме за естонския модел, но нека не слагаме коня пред каруцата. Естония първо създаде електронно управление, после гласуването. Нега създадем такова първо, в последно време няма успехи, а сега дори се прекъсват обществени поръчки за това", изтъкна Хамид Хамид.

Той веднага бе хванат за грешния термин от Емил Димитров, който му обясни, че на турски може би има друг израз, но на български конят да се слага пред каруцата е съвсем правилно - каруцата пред коня е проблемно.

"Прав сте, не съм каруцар", призна Хамид.

Димитър Делчев от РБ бе готов с отговор на притесненията му:

"Напълно ще се съглася с вас. Нашето електронно гласуване ще зависи от електронната идентификация."

Закон за електронната идентификация вече мина на първо четене в парламента. Четин Казак обаче не се отказа от тезата на ДПС, като отново отбеляза, че за това е още рано.

Гаранции за сигурността на електронния дистанционен вот има, подчертаха представителите от Инициативния комитет "Гласувай без граници", дошли на гости на депутатите. И предложиха да организират среща, на която да дадат разяснения за тези гаранции.

"Да, искаме такава среща", каза лично към специалистите Хамид.

Емил Димитров от ПФ обаче не хареса много Георги Илиев и другите представители на Инициативния комитет.

"Специалисти са тези, които работят за правителството, да не каним дилетанти", заяви той.

Гласуването за проекта на реформаторите мина плашещо - при първият вот 8 бяха "за", 9 се въздържаха, а в залата няколко човека ахнаха. Петър Славов от гражданската квота на Блока поиска повторно преброяване и тогава законопроектът мина.

Въпреки дългите дебати, депутатите все пак запазиха чувството си за хумор, и когато избраникът от БСП Филип Попов обясни новата идея на левицата - кабини вместо чаршафи за "тъмната стаичка", Валери Симеонов попита:

"Душ кабини ли?"

"За вас може да се направи и такова изключение", реагира Попов и продължи: "С душ или без душ, важното е да се запази тайната на вота."

В крайна сметка, след 3 часа и половина заседание 10 от 14 законопроекта за поправки на Изборния кодекс отиват на второ четене. Депутатите с облекчение напуснаха залата, а журналистите вече очакват многократно по-дългите заседания за второто четене в комисията и гледането на промените в зала - когато всяка от идеите ще се обсъжда параграф по параграф.