Американският крайцер "Вела гълф" ще влезе в Черно море на 9 май, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира анонимен военен дипломатически източник.

Така групата кораби на НАТО в черноморски води ще се попълни навръх деня, в който Русия чества годишнината от победата си над нацистка Германия. Москва нарича фашисти прозападните демонстранти в Украйна. Именно заради кризата в тази страна бойни кораби на НАТО влязоха в Черно море.

"Вела гълф" е въоръжен с общо 122 крилати ракети "Томахок", противокорабни ракети ASROC и зенитни управляеми ракети "Стандарт-2" и "Стандарт-3". Бойните кораби от този тип са снабдени с бойна информационно-управляваща система "Иджис", която е в състояние да издирва, открива и съпровожда 250-300 въздушни цели, а също така и да насочва към тях ракети от ПВО.

В момента в Черно море се намират френският разузнавателен кораб "Дюпюи дьо Лом" и американската фрегата "Тейлър", влезли на 10 и 22 април. До 25 април в същата акватория бе американският ескадрен миноносец "Доналд Кук", който, подобно на "Вела гълф", е снабден със система "Иджис".

Преди месец руският посланик  в София Юрий Исаков коментира пред Дарик радио, че наличието на американски военни кораби в Черно море е в нарушение на международното законодателство. Дипломатът уточни, че става дума за конвенцията от Монтрьо, която ограничава пребиваването на бойни кораби на нечерноморски страни в Черно море.