Излишната интрига приключи - "Лудогорец" е шампион и на теория. За трета поредна година, откакто дебютира в "А" група. В този период "зелените" са изтървали само два трофея на родна земя - купа и суперкупа. Всичко останало е на стадиона в Разград. А в сряда тимът на треньора Стойчо Стоев може да прибави и Купата на България, ако спечели срещу "Ботев" (Пловдив) на финала в Бургас.

През 2012-а "Лудогорец" стана шампион трудно, като се възползва от грешките на ЦСКА накрая. Сянка на съмнение тогава хвърли един мач, в който "Миньор" излезе с юношите спещу бъдещия шампион, а преди това бе спрял "червените". Съдийството в решителния двубой за титлата пък не беше на ниво. В крайна сметка "Лудогорец" стана първият отбор в историята на световния футбол, преминал последователно и от раз от трета до първа дивизия и спечелил всички трофеи на страната в един сезон! 

През миналата година в Разград вече се бяха простили с титлата, ала получиха неочакван подарък от "Славия" в последния кръг и пак стъпиха най-високо. Този път без требъл. 

Сега нямаше драми в епилога

"Лудогорец" е предизвестен и предсрочен шампион. Дълго време тимът държеше интригата "на изкуствено дишане", както се изрази Жаклин Михайлов в един коментар по-рано тази пролет. Три от три, като този път защитата бе повече от убедителна. Предишните две титли бяха в стария формат на първенство с 16 отбора. Настоящият с две фази и по четири мача всеки срещу всеки, вместо по два, явно облагодетелства "Лудогорец", който бе силен срещу силните. Надиграха го само 2-3 пъти. Голямото събитие на сезона обаче не е третата поредна титла на Лудогорец в новата схема. Маратонът мина някак рутинно и между другото. Нищо, че по едно време "Литекс" водеше в класирането. 

Голямото събитие бе походът на "зелените" в Европа. Българските клубове толкова рядко правят подобни рейдове в турнирите, че очаквано цялото внимание на футболния фен отиде там. И, типично по нашенски, станахме свидетели на ново разделение. За шампиона, и против шампиона. Едните пълнеха стадион "Васил Левски" в мачове като с "Лацио" и "Валенсия". Другите им се надсмиваха, че били театрална, а не футболна публика, че нямали футболна култура и т.н. и т.н.  В групата на позитивните имаше дори левскари и цесекари, които приеха успехите на новия евробоец като свои.

Естествено на този фон битките в първенството минаха на заден план. Не беше толкова интересно. То и мотивацията на Стоев и компания в "А" група поспадна, благодарение на което интригата живуркаше някак. Не говори добре за българския футбол, че на третата си година "Лудогорец" увеличава дистанцията до конкуруентите. Което не е проблем на "Лудогорец". Стабилен финансово и организационно, отборът бие с игра не толкова стабилните финансово и организационно, независимо къде излиза - София, Пловдив, Ловеч или Разград.

Демонстрира атрактивен и агресивен футбол 

А в началото на сезона претърпя трус, когато бе уволнен треньорът Ивайло Петев. Някои не искат да признаят, че специалистът, който е на път да стане пък №1 в Кипър, има огромна заслуга за сегашното състояние на отбора. Няма как неговият наследник Стойчо Стоев за толкова кратко време да промени тим, граден с години. Добродетел на Стоев е, че доразви направеното от Петев, обедини съблекалнята и прокуди психологическите проблеми. А не тръгна да твори революции - нито в играта, нито в структурата на спортно-техническо ниво. Това бе ключов момент, тъй като в България треньорските промени обикновено имат само временен положителен ефект. Вижте "Левски". Та Ивайло Петев също заслужава шампионски медал, но едва ли ще му го дадат.

Сега голямото предизвикателство пред "Лудогорец" не е четвърта поредна титла, а пробив в Шампионската лига. Това в Разград го знаят добре. Би трябвало. Дори ако се наложи да бъде жертван вътрешният фронт догодина, достигане до групите в турнира на милионерите ще затвори един цикъл на "проекта "Лудогорец", колкото и това словосъчетание да не се харесва на "хейтърите". Съответно горното означава, че при влизане в Шампионската лига футболна България отново ще се вълнува повече от европейските гастроли. Там е истината.

Конкуренцията?

Да се надяваме, че "Левски" и ЦСКА ще надмогнат организационните си и финансови проблеми. Въпреки че в момента не е много ясно как точно ще се случи това. Звучи по-скоро пожелателно. Дано "Ботев" (Пловдив) преодолее провинциалния си манталитет, попречил му да се бори за титлата тази година. А "Литекс" да се върне в правия път с даване на шанс на млади български футболисти. Не е въпрос само на пари, а да имаш ясен план, проект. Поне едно-две от тези неща да се случат, та да не минава вътрешното първенство между другото. И с предизвестен победител.