Депутатите от руската Дума отказаха да почетат с едноминутно мълчание паметта на Борис Немцов, предаде Нюз.Ру.

Утре се навършва една година от разстрела на видния опозиционер. Той бе убит на Големия Москворецки мост край стените на Кремъл вечерта на 27 февруари 2015 г. И до днес не е посочен убиецът му.

Предложението за едноминутно мълчание даде Дмитрий Гудков, който формално е член на фракцията на "Справедлива Русия", но е единственият независим депутат в Думата. Преди година той направи същото предложение, но не бе подкрепен.

След него думата взе крайният националист Владимир Жириновски. Според него минута мълчание в памет на някого трябва да се пази само тогава, когато държавата обяви траур заради смъртта му. А случаят с Немцов не е такъв. Според Жириновски никой не е мълчал за Никита Хрушчов, който имал далече по-големи заслуги заради развенчаването на култа към личността на Сталин.

Националистът изтъкна, че решението за такъв ритуал взема само Съветът на Държавната Дума. На което председателят на думата Сергей Наришкин заяви, че трябва да се действа именно така. В резултат депутатите не почетоха с минута мълчание Немцов.

Привърженици на Немцов планират утре марш в Москва по повод годишнината от убийството му. Властите в града разрешиха в проявата да участват не повече от 30 000 души.

Паметта на опозиционера ще почетат шефът на представителството на ЕС в Москва и посланиците на 28-те страни членки, сред които и България.

В литовската улица съвсем скоро ще има улица или площад на името на Немцов.