Мъжете, които ще бъдат записвани автоматично в запаса, както предвиждат нови промени в Закона за резерва на Въоръжените сили, няма да имат никакви ангажименти под никаква форма, подчерта министърът на отбраната Николай Ненчев в ефира на Нова ТВ. Става дума просто за информация, подчерта министърът, и обясни единствения случай, в който Конституцията казва какво се прави с тези мъже:

НОВО 20: ВСИЧКИ ПЪЛНОЛЕТНИ МЪЖЕ - В ЗАПАСА

"При въвеждане на военно положение, ние имаме право да призовем една част, ако има необходимост, които тепърва трябвада обучим в рамките на няколко месеца и да призовем на активна служба - ако това се наложи."

Министърът коментира и други законови промени, които позволяват на армията да участва по-активно в охраната на границите ни, като обясни, че до момента тя дава само логистична подкрепа на МВР и Гранична полиция.

"До момента се справяме чудесно. Разбира се, беше необходимо да бъде променен закона, за да не оказваме само логистична подкрепа, а и да извършваме съвместни патрули заедно с органите за МВР. Ние имаме пълна готовност," заяви той. "Големи бежански потоци са залели и Гърция, и Сърбия, Македония, да не говорим за Турция - над 2 млн. Бежанци в изключително тежки условия, така че вземаме превантивни мерки, и ако се наложи, ще бъдем там, и ще защитим териториалната цялост на страната. Защото пресичането на териториалната граница е престъпление."

Подчерта, че вече има пълна готовност, средства и са направени нужните разчети.

Министърът коментира и изявлението на партията му, която заяви пълна подкрепа за неговата работа, както и съмненията за неговата оставка.

НЕНЧЕВ ОСТАВА В ПРАВИТЕЛСТВОТО. ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ ЩЕ ПАЗЯТ СИЛАТА НА РБ

"Поисках по възможно най-категоричен начин да потвърди, аз силно се опирам на БЗНС, имах и среща с министър-предсседателя, поисках да разбера и неговата оценка, каза, че държи да остана на този пост. Подкрепата от страна на моите партньори в РБ беше от важно решение."

И използва случая, за да благодари и на партията си, и на семейството си:

"Използвам случая да благодаря на тях, използвам случая да кажа на жена ми, че я обичам повече, отколкото за 17 години, използвам случая да благодаря и да кажа на децата им, че ги обичам много, и да направя всичко възможно поне един-два часа да прекарам днес с тях."

На въпрос какво ще прави срещу обвиненията на някои медии за секс скандал, Ненчев заяви:

"Това са гнусни инсинуации. Мисля, че всяка нормална граница е премината. Вече започнах да готвя исковите молби- Ще осъдя тези жълти издания и ще зарадвам едни деца сираци с парите, които ще получа от делото. За много пари ще ги съдя, защото децата-сираци заслужават това."

И добави, че ще води извънредни разговори с колегите си в Реформаторския блок по отношение на меморандума с ГЕРБ, и ще направи всичко възможно Блокът да остане цял.

"Останах с впечатление, че колегите от БЗНС силно неглижират този документ. Това не е толкова важно, този меморандум създава разделителни линии вътре в Блока. Получих мандат да проведа интензивни разговори, за да намери съгласие в рамките на Блока."

И отбеляза, че ще вземе под пряк контрол всички инвестиционни проекти и обществени поръчки, и ще се ориентира към тези, които касаят пряко сигурността. 

"Правя го по вътрешно убеждение. Българският народ има нужда от това. Всичко, което не е спешно, ще изчака."